Het heiligste boontje van nederland


AMSTERDAM, 20081118 -- Op vrijdag 28 november 2008 a.s. wordt in Amsterdam het Heiligste Boontje van Nederland gekozen. Tien genomineerden, waaronder Jan Peter Balkenende en Peter R. de Vries, maken kans op deze gedenkwaardige titel. Een jury, bestaande uit drie Bijna Bekende Nederlanders maakt de winnaar bekend uit de lijst die via www.heiligeboontjes.nl door het Nederlandse volk werd samengesteld.

De kunstenaar Johan van der Dong ging op zoek naar het Heiligste Boontje omdat hij zich stoort aan de `draaikonterij' in Nederland: "er wordt gereageerd op de waan van de dag. Wat vandaag gebeurt kan morgen anders zijn, iedereen heeft een mening over alles in dit land, ook als we er geen verstand van hebben. Kijk maar naar het EK-voetbal of naar de opiniepeilingen. Mensen switchen voortdurend van mening; opiniemakers en politici lopen daardoor de kans om draaikonten en dus heilige boontjes te worden." Van der Dong denkt dat de macht van opiniepeilers zoals Maurice de Hond groot is: zij hebben de instrumenten om de publieke opinie te kunnen manipuleren. Pim Fortuyn bijvoorbeeld, als grootste Nederlander aller tijden, is verkozen op basis van de waan en emotie van de dag.

De verkiezing vindt plaats o.l.v. juryvoorzitter Piet Linnebank op 28 november in Amsterdam. De jury neemt alle motivaties van het Nederlandse volk mee in haar deskundige advies om tot de verkiezing van het Heiligste Boontje te komen. Binnen zes categorieën kan een Heilig Boontje worden gekozen: politiek, showbizz, sport, kunst en cultuur, journalistiek en maatschappij. Het Heiligste Boontje van Nederland krijgt een prachtige kunsttrofee mee naar huis (en een gegarandeerd plekje in de hemel).

Andere genomineerden zijn: Erica Terpstra, Geert Wilders, Peter R. de Vries, Gordon, Gerard Joling, Andries Knevel en Wouter Bos.

De verkiezing van Heilige Boontjes is bedacht door de Groningse kunstenaar Johan van der Dong, die al eerder van zich liet horen met o.a. de Postbus van God. Binnenkort start Van der Dong een telefoonlijn van God; dit wordt dan in een televisieprogramma bekendgemaakt. Kijk op www.johanvanderdong.nl en www.heiligeboontjes voor meer informatie.

Uitnodiging voor pers en geïnteresseerden:
Datum/tijd: vrijdag 28 november 2008, 15.00 uur
Locatie: Meneer de Wit (Studio de Wit), Baarsjesweg 202, 1057 HS te Amsterdam





M E cultureel agentschap en organisatieburo