Gemeente Capelle a/d IJssel

Gymzaal Aleoeten in Capelle aan den IJssel langer buiten gebruik

De gymzaal aan de Aleoeten in Capelle aan den IJssel blijft langer gesloten voor gebruik. De gymzaal werd op 12 november uit voorzorg gesloten vanwege asbest die was vrijgekomen tijdens een renovatie in de herfstvakantie. Uit onderzoek blijkt dat er nog een andere bron van asbest in de gymzaal aanwezig is. Het schoonmaken van het gebouw duurt daardoor langer. De verwachting is dat de gymzaal pas in maart weer in gebruik is.

Extra bron van asbest
De asbest is gevonden in bouwresten op het plafond van de gymzaal. De bouwresten zijn afkomstig van werkzaamheden die in het begin van de jaren negentig hebben plaatsgevonden. Omdat de ruimte tussen het plafond en het dak niet toegankelijk is, zijn de bouwresten nu pas ontdekt. Het plafond houdt asbest in principe niet tegen, waardoor asbestdeeltjes in de gymzaal terecht konden komen.

TNO Onderzoek
De gemeente heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar de asbest. TNO heeft de verschillende stof en luchtmonsters onderzocht. Een aantal stofmonsters bevat asbest (14) en sommige monsters niet (9). In de luchtmonsters werd geen verhoogde hoeveelheid asbest gemeten.

Gezondheidsrisico klein
Vanwege de mogelijke gevolgen voor de gezondheid van gebruikers van de gymzaal heeft de gemeente advies ingewonnen bij de GGD. De GGD zegt op basis van het TNO-rapport en het onderzoek van de gemeente dat de kans dat gebruikers van de gymzaal langdurig zijn blootgesteld aan grote hoeveelheden asbestvezels klein is. Daarom is het gezondheidsrisico klein.

Gymzaal dicht
De gymzaal blijft voorlopig gesloten voor gebruik. De gymlessen worden ondergebracht in andere sportaccommodaties. De gemeente heeft de direct betrokkenen en gebruikers op de hoogte gebracht van de situatie. Dit zijn vooral scholen en verenigingen die gebruik maken van de gymzaal. Bezorgde bewoners kunnen contact opnemen met het cluster Milieu & Hygiëne van de GGD Rotterdam Rijnmond 010-4339894.

Noot voor de redactie/