Energieprestaties en monumentale constructies
27/11/2008 15:34 Vlaamse Overheid
Op 28 november 2008 organiseert het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed samen met het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium de studiedag "Energieprestaties en monumentale constructies" in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel.
Met de ondertekening van het Kyotoprotocol verklaarde België zich akkoord om de uitstoot van schadelijke gassen met 7,5% te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990. Als gevolg daarvan formuleerde de Vlaamse Regering eisen op het vlak van energieprestatie en binnenklimaat (EPB-regelgeving). Dat heeft ertoe geleid dat het aspect "duurzaam bouwen" een centrale plaats heeft veroverd in nieuwbouwprojecten.
Bij historische gebouwen zijn energiebesparende ingrepen niet altijd op een even systematische wijze realiseerbaar als bij nieuwbouw, om historische, architecturale, deontologische en esthetische redenen. Toch is ook bij beschermd of waardevol onroerend erfgoed heel wat energiebesparing mogelijk. Vlaams minister Dirk Van Mechelen, bevoegd voor de ruimtelijke ordening, zegt daarover in zijn beleidsbrief 2008: "Ook al is de huidige energieprestatieregeling niet van toepassing op het beschermd onroerend erfgoed, toch zijn er steeds meer vragen naar manieren om bij restauratie en herstel rekening te houden met energieprestatie. Uiteraard primeert steeds het behoud van de intrinsieke erfgoedwaarden, maar dat neemt niet weg dat actief gezocht moet worden naar manieren en producten die aanvaardbare oplossingen helpen realiseren"

Tijdens de studiedag wordt onderzocht in hoeverre rationeel energiegebruik en hedendaags comfort te combineren zijn met het behoud van erfgoedwaarden.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel