Woonbond


25-11-2008

Klimaatstraatfeest goed van start

Het klimaatstraatfeest heeft in bijna alle provincies een aftrap gekregen. Limburg is een van de laatste. Daar gaat het klimaatstraatfeest op 29 november van start in Sittard. De organisatie denkt dat het aantal deelnemende straten wel eens in de duizenden kon gaan lopen, terwijl bij de start 500 straten al als een mooi succes werd genoemd.
De meeste provincies hebben ervoor gekozen als aftrap een deelnemende straat in het zonnetje te zetten. Overhandiging van een oranje bordje met de tekst klimaatstraat hoorde daar dan onherroepelijk bij. In Gelderland was het de straat die werd aangemeld door milieuwethouder Geertzen uit Culemborg. Geertzen zelf belde in aanwezigheid van een verslaggever van Vara's Vroege Vogels bij zijn buren aan met de vraag of die mee wilden doen met het feest. En natuurlijk deden die dat. In Groningen en in Zuid-Holland werd de aftrap gegeven in het voetbalstadion. In Groningen gebeurde dat door trainer Ron Jans van FC Groningen, in Rotterdam door Karim Mossaoui speler van het eerste elftal van Excelsior. Beiden riepen op om het klimaatstraatfeest te vieren. Mossaoui was overigens al milieuvoorlichter bij de gemeente Rotterdam voordat hij bij het eerste van Excelsior kwam.

Bij de klimaatstraatfeest gaat het niet alleen om energiebesparing in huis. Ook maatregelen aan en in de woning zijn erg belangrijk, zoals het vervangen van oude verwarmingsinstallaties met een slecht rendement. In Drenthe verrichtte wethouder Geert Wolters de aftrap daarom samen met een bewoner uit de Van Bergenstraat in Roden en de directeur van Woningcorporatie Woonborg. Een prima aftrap voor het klimaatstraatfeest, maar ook voor het opknappen van huurwoningen die geïsoleerd worden. Mooi ook dat Piet Paulusma van SBS6 aanwezig was voor opnames van zijn weerbericht.