Gemeente Heerlen

PERSBERICHT

Sef van Mulken | Er zijn tulpen in de mijn

SCHUNCK- Glaspaleis presenteert deze winter de tentoonstelling 'Er zijn tulpen in de mijn' van kunstenaar Sef van Mulken (1930-1998). De uit Stein afkomstige Van Mulken werkte vanaf 1951 als mijnwerker in de staatsmijn Maurits in Geleen. Na een ziekteperiode werd hij opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis en later in het psycho-medisch centrum Vijverdal te Maastricht. In de ateliers van de creatieve therapie in Vijverdal maakte Van Mulken een bijzondere serie tekeningen. Deze unieke serie is van zaterdag 29 november 2008 tot en met zondag 15 februari 2009 in SCHUNCK-Glaspaleis te bezichtigen.

De intense ervaring die Van Mulken kreeg door zijn werk in de mijnen, heeft hem de jaren daarna bezig gehouden, tijdens zijn ziekteperiode en zijn verblijf in Vijverdal. Deze ervaring is duidelijk terug te zien in zijn tekeningen. Het overgrote deel van de tekeningen verbeelden het leven in de mijn (ondergronds) en de boten (kolendragers) op de Maas. Hoewel Van Mulken zich verbaal maar moeilijk kon uitdrukken, leek er in zijn tekeningen geen begrenzing te zijn. Het riep een vergelijkbaar protest op als hetgeen hij voelde tegen het harde werk in de mijn.

Stein, zijn geboortedorp, was destijds de belangrijkste binnenhaven van Nederland. Vrachtschepen vol kolen voeren via het Julianakanaal naar de Rotterdamse haven. De mijn, de schachten met kolenwagens en de boten, soms met de eigenaardige kanonslopen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog dienden als basis voor zijn tekeningen. Terugkerende onderwerpen als steenkool, de mijnschachten, golven in het water en de aarde worden door Van Mulken zeer vrij verbeeld. Zo ook de aspecten licht en donker, die terugslaan op het mijnwerkersbestaan en wellicht op de menselijke geest. Grenzen tussen ondergronds en bovengronds, tussen grond, water en lucht worden in zijn werken verlegd, al dan niet volstrekt genegeerd. Titels als 'rechters in de mijn', 'ich höb unne vogel' en 'tulpen in de mijn' zijn bizar en vaak ondoorgrondelijk, maar de persoonlijke beleving van Sef van Mulken wordt hierdoor sterk voelbaar.

Stichting Fantastikè

De tentoonstelling van Sef van Mulken is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Fantastikè en de begeleiders van de creatieve therapie van Mondriaan Zorggroep Vijverdal. Stichting Fantastikè is in 1993 ontstaan vanuit een werkgroep van de creatieve therapie in het psychiatrisch ziekenhuis Vijverdal te Maastricht. De creatief therapeuten verzamelden jarenlang talloze werken van cliënten met een psychische stoornis. Deze werken zijn geselecteerd op basis van hun esthetische en/of historische waarde. De Stichting promoot en beheert deze collectie. Ook draagt zij bij aan het vergroten van de zichtbaarheid van de collectie door het tot stand brengen van tentoonstellingen, zoals eerder dit jaar in het Theater aan het Vrijthof en in het Natuur Historisch Museum in Maastricht. Met het tonen van kunstwerken, wil de stichting Fantastikè een schakel vormen tussen de cliënten en de buitenwereld.

Tevens presenteert SCHUNCK-Glaspaleis in de periode van 29 november '08 t/m 15 februari '09 Evan Hecox met de tentoonstelling URBAN ABSTRACT, Dorthe Goeden met het project IDYLL en de tentoonstelling THE TAKE-OFF van het SCHUNCK Collectors House. Openingstijden SCHUNCK-Glaspaleis:
ma-za 9-23 uur, zon- en feestdagen 11-17 uur.
De tentoonstelling van Sef van Mulken is te zien op niveau +1, toegang is gratis.

SCHUNCK-Glaspaleis

Bongerd 18
6411 JM Heerlen
045 577 22 00 / www.glaspaleis.nl

/////////////////////////////////
Pers: voor meer informatie en/of persfoto's kunt u contact opnemen met Charlotte Berkhout, 045 577 22 03 / c.berkhout@heerlen.nl


---- --