Evangelische Omroep

Nr. 287
Hilversum, 26 november 2008

BLAUW BLOED MET PRINSES MÁXIMA IN ROEMENIË
Blauw Bloed, zaterdag 29 november 2008, 19:40 uur, Nederland 2

Het EO-royaltyprogramma Blauw Bloed reisde deze week mee met prinses Máxima naar Roemenië. De prinses was in Boekarest vanwege haar werk voor de Verenigde Naties. Als lid van een speciale VN-adviesgroep pleit Máxima bij overheden, banken en particuliere instellingen voor een betere toegankelijke financiële sector. Presentator Jeroen Snel sprak uitgebreid met de prinses in de residentie van de Nederlandse ambassadeur.

Of het nu gaat om mensen die geld willen lenen of juist om mensen die willen sparen. In veel landen zijn banken voor grote groepen mensen nog steeds niet bereikbaar. In Blauw Bloed zien we hoe hoe prinses Máxima op een rondetafelbijeenkomst in de Roemeense hoofdstad Boekarest spreekt over een betere toegankelijke financiële sector. Daarnaast woont de prinses een bijeenkomst bij waar financiële voorlichting wordt gegeven aan ouderen en bezoekt ze een les voor schoolkinderen over het omgaan met geld.

Interview prinses Máxima
In de residentie van de Nederlandse ambassadeur heeft presentator Jeroen Snel een uitgebreid interview met prinses Máxima: "Meer dan ooit is het nodig dat mensen gaan sparen. En dat ook landen mensen kùnnen laten sparen. Want het is echt nodig dat er eigen kapitaal in elk land wordt ontwikkeld." Over de gevolgen van de wereldwijde kredietcrisis zegt de prinses: "Er is minder geld in de markt, met als gevolg dat er minder kredieten gegeven kunnen worden. Arme mensen zijn hier de dupe van en kleine instellingen hebben tegoeden juist nu hard nodig."

1918
Daarnaast gaat Blauw Bloed terug naar 1918; het jaar waarin onze monarchie wankelde. De Eerste Wereldoorlog is net voorbij. Koningshuizen in Duitsland en Oostenrijk tuimelen omver, socialisten grijpen de macht. Ook in ons land denken de socialisten (onder leiding van Troelstra) dat het uur van de revolutie is aangebroken. De spanning loopt op. Bij Paleis Noordeind staan mitrailleurs opgesteld en koningin Wilhelmina heeft 40.000 gulden in contanten klaarliggen voor een eventuele vlucht. In deze explosieve situatie wordt een grootse pro-Oranjedemonstratie gehouden op het Malieveld in Den Haag. Met in de hoofdrollen Koningin Wilhelmina en de negenjarige prinses Juliana.

Blauw Bloed is er elke zaterdagavond om 19:40 op Nederland 2 en wordt gepresenteerd door Jeroen Snel. Kijk voor meer info op www.eo.nl/blauwbloed


---
Noot voor redactie,

Evangelische Omroep