Ingezonden persbericht


CNN Presents: Escape from Jonestown

CNN spreekt met overlevenden van collectieve (zelf)moord in Jonestown

Dertig jaar geleden, in november 1978, pleegden 909 Amerikanen collectief zelfmoord in de Zuid-Amerikaanse jungle, daartoe gedwongen door dominee Jim Jones. Kort daarvoor hadden handlangers van Jones een Amerikaans Congreslid en vier anderen gedood die aan boord wilden stappen van het vliegtuig naar huis. Vervolgens werden de volgelingen van de People's Temple gedwongen een vergiftigd drankje in te nemen. Slechts 33 van hen overleefden.

People's Temple

De beweging People's Temple werd in 1953 in Indiana opgericht door dominee Jim Jones. In eerste instantie hield de beweging zich bezig met hulp aan armen, drugsverslaafden en daklozen. De beweging kreeg veel volgelingen en iedereen leek gelukkig en tevreden. Na enige tijd doken er steeds vaker geruchten over seksueel misbruik, drugsverslaving en financiële malversaties. Ook leken mensen tegen hun wil te worden vastgehouden. Als reactie hierop besloot Jim Jones met een grote groep volgelingen te verhuizen naar Guyana, waar het dorp Jonestown werd gesticht. In 1978 besluit een ongerust Amerikaans congreslid, Leo Ryan, een bezoek te brengen aan Jonestown. Daar aangekomen trof hij slechts vrolijke en tevreden mensen, er leek niets aan de hand. Echter vlak voordat hij zou vertrekken kreeg hij briefjes van volgelingen die hoopten dat zij via hem konden ontsnappen. Jim Jones beschouwde dit als verraad, met alle gevolgen van dien.

Overlevenden

In de aangrijpende documentaire "Escape from Jonestown" vertellen overlevenden aan CNN's Soledad O'Brien hun verhaal over de ontsnapping en de moed, angst en wanhoop die daarmee gepaard ging. Dertig jaar later voelen velen nog steeds het verdriet en de pijn om het verlies van degenen die ze hebben moeten achterlaten.

De documentaire "Escape from Jonestown" duurt 2 uur en wordt uitgezonden op:

Zaterdag 29 november om 15.00 uur en 21.00 uur

Zondag 30 november om 10.00 uur

Een korte preview is beschikbaar op:

http://edition.cnn.com/video/#/video/bestoftv/2008/11/11/obrien.jonestown.survivor.cnn?iref=videosearch


---

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht