European Union



RAAD VAN DE EUROPESE UNIE

NL

Brussel, 1 december 2008

16510/08 (Presse 349)

P 148/08


PERSMEDEDELING

Betreft: Verklaring over Rwanda

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over Rwanda

De Europese Unie en haar lidstaten betreuren de reacties van de Rwandese regering op de arrestatie van Rose Kabuye en de op 19 november te Kigali georganiseerde manifestaties tegen de ambassade van Duitsland en andere Duitse instellingen.

De Europese Unie en haar lidstaten benadrukken dat zij krachtens het kaderbesluit van de Raad van 2002 de wettelijke bepalingen inzake het Europees aanhoudingsbevel in acht moeten nemen. De Duitse justitiële autoriteiten hadden dan ook geen andere keuze dan het aanhoudingsbevel ten uitvoer te leggen.

De kandidaat-lidstaten Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië en Georgië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.