Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Apothekerstarief 2009

Apothekerstarief 2009

Kamerstuk, 3 december 2008

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

GMT/VDG-2898882

3 december 2008

Geachte voorzitter,
Ten behoeve van het algemeen overleg van 10 december 2008 met de vaste Kamercommissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het geneesmiddelenbeleid, stuur ik u het besluit van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over het tarief 2009 voor apotheekhoudenden van vandaag.

De NZa heeft het tarief vastgesteld op basis van zijn al eerder aan u toegestuurde onderzoek naar de praktijkkosten en inkoopvoordelen en een doorberekening van de resultaten daarvan. Voor het eerst stelt de NZa een flexibel apothekerstarief vast waarmee het apotheekhoudenden en zorgverzekeraars een vrij onderhandelbare bandbreedte biedt. Met een overeenkomst tussen apotheekhoudende en zorgverzekeraar mag worden afgeweken van het maximum tarief van de gedifferentieerde receptregelvergoeding: EUR 7,27.

Het vastgestelde (maximum-) bedrag per receptregel van EUR 7,27 betekent een verhoging van EUR 1,17 ten opzichte van het bedrag van EUR 6,10 voor 2008. Deze verhoging is een combinatie van enerzijds een herijking van de praktijkkosten en het aantal receptregels naar aanleiding van het onderzoek daarover van de NZa, en anderzijds van het dalen van de inkoopvoordelen door onder andere het preferentiebeleid. De apotheekhoudenden halen namelijk een deel van de compensatie voor die praktijkkosten uit deze inkoopvoordelen. Het clawback percentage (de procentuele korting op de inkoopvergoeding van het afgeleverde geneesmiddel) blijft 6,82 % met een maximum van EUR 6,80 per geneesmiddel. De vanwege enige onduidelijkheid over de financiële effecten van het preferentiebeleid geschorste clawback wordt dus hersteld. Daarnaast heeft de NZa besloten de effecten van de gedurende een half jaar geschorste clawback te verrekenen over een periode van 2 jaar. Dit betekent dat de clawback per 1 januari 2009 wordt verhoogd met 1,71 %.

Zoals hiervoor al aangeven mogen zorgverzekeraar en apotheekhoudende een hogere vergoeding dan de EUR 7,27 afspreken als zij samen een overeenkomst sluiten. Met een overeenkomst mag per afgeleverd recept ten hoogste EUR 7,92 worden overeengekomen. Ook kan een lagere korting op de inkoopvergoeding (de clawback) worden afgesproken.

Kortheidshalve verwijs ik u verder naar het bijgevoegde besluit van de NZa en het persbericht van de NZa ter zake.

Hoogachtend,

de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

dr. A. Klink