Siemens

Persbericht

0812. 134

Den Haag, donderdag 4 december 2008

Siemens breidt serie installatie-automaten uit volgens UL-normen

Siemens heeft bij het Beta laagspanningsschakelmateriaal de serie installatie-automaten 5SJ4 uitgebreid met nieuwe types. De gehele UL-serie voldoet nu zowel aan de voorschriften volgens IEC/EN 60898 als aan de Amerikaanse standaard UL 489. De nieuwe automaten zijn voor universele toepassing als branche protector bij beveiliging in verdelers, schakelkasten en besturingen volgens UL 508A. Zwaartepunten zijn de beveiliging van stroomcircuits voor spanningen tot 480 V Y, beveiliging in verwarmings-, airconditionings- en beluchtingsinstallaties (HACR) en het gebruik in gelijkstroominstallaties tot 60 V/ 125 V op het gebied van telecommunicatie. De doorverbindingskammen voor deze installatie-automaten waarmee de apparatuur snel en eenvoudig in een configuratie zijn aan te sluiten voldoen eveneens aan de UL 489-standaard.

De nieuwe serie installatie-automaten 5SJ4 is ontwikkeld voor toepassing in de woningbouw, utiliteit, kantoren en de industrie. De uitschakelkarakteristieken B, C en D volgens EN/IEC 60898 zijn zodanig aangepast dat is voldaan aan het toegestane uitschakelgebied volgens UL 489, zowel wat betreft toepassingen bij 25 °C als bij 40 °C. De uitwendige afmetingen van de automaten komen overeen met het DIN-formaat. Siemens is met de serie 5SJ4 erin geslaagd een compleet leveringsprogramma installatie-automaten op de markt te brengen voor levering over de gehele wereld, waarbij de apparatuur voldoet aan de maatgevende normen op dit gebied.

Het spectrum 5SJ4 voor stroomsterkten van 0,3 tot 63 A omvat drie series voor verschillende voedingsspanningen. De typeserie 5SJ4xxx-xHG40 is voor 240/120 V AC in enkelpolige aansluiting ofwel same polarity only. De serie met HG41 op het einde is voor 240 V leverbaar in 1-, 2- of 3- polige aansluiting terwijl de serie die eindigt op HG42 voor 480Y/277 V AC is in 1-, 2- of 3-polige aansluiting. De aansluitklemmen zijn uitgevoerd in de klasse field wiring. De automaten mogen dan ook in ingebouwde toestand in schakelkasten worden geleverd en als afzonderlijke apparaten, die de eindafnemers zelf aansluiten.

Als toebehoren voor alle series bij de 5SJ4 zijn doorverbindingskammen leverbaar in drie verschillende lengten met 6, 12 of 18 aansluitpennen. De voeding vindt plaats via aansluitklemmen. Deze zijn leverbaar in twee uitvoeringen voor directe aansluiting of voor aansluiting op de automaten. Om te voorkomen dat de automaten onbedoeld mechanisch worden in- en uitgeschakeld is een blokkeringsmodule leverbaar, die met een loodje is te verzegelen of met een stevig hangslot is te beveiligen tegen ongewenst gebruik. Voor het geval men enige aansluitpennen niet gebruikt kan men hierop speciale afdekkapjes plaatsen, die de persoonlijke veiligheid van het bedieningspersoneel garanderen. Ook deze afdekkapjes voldoen aan de norm UL 489.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry, Ron Nielen
Tel: (070) 333 1052
E-mail: ron.nielen@siemens.com
Internet: klik hier

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet: klik hier