Gemeente Noordwijkerhout

4/12/2008 - Conceptvisie Bavo-terrein gepresenteerd

Op 3 december 2008 heeft stedenbouwkundig bureau Atelier Dutch een conceptvisie voor het Bavo-terrein gepresenteerd aan de raadscommissie Ruimte en Wonen. Daarnaast is door de heer J.C. van Nieuwkoop namens Parnassia Bavo Groep een presentatie verzorgd over de nieuwe zorgvoorzieningen op het terrein.

De visie wordt door de gemeente Noordwijkerhout opgesteld samen met de drie eigenaren van het terrein, Parnassia Bavo Groep, Rivierduinen en Stichting Het Raamwerk. Over de visie, die tijdens de commissievergadering in concept is gepresenteerd en nog volop in ontwikkeling is, zal de gemeenteraad in een later stadium nog moeten beslissen.
De visie houdt in dat op het Bavo-terrein een wijk ontstaat waar zorg en wonen samengaan. De woon-/zorgwijk krijgt een groene uitstraling. Ook krijgt het water meer ruimte. De Engelse tuin wordt opgeknapt. De begraafplaats op het terrein en het voormalige kindertehuis aan `t Hoogtlaan blijven behouden. De Speelakker en de Dierenhoeve blijven op het terrein aanwezig. Hierover wordt nog met de betrokken partijen van gedachten gewisseld.
Voor het monumentale hoofdgebouw van de St. Bavo wordt een bestemming gezocht.
Het 'Pesthuis' blijft behouden en krijgt mogelijk een recreatieve functie.
(Het terrein van de Boekhorstruiters behoort niet tot het te ontwikkelen grondgebied en is daarom niet opgenomen in de integrale visie.)

De infrastructuur en de ontsluiting van de wijk zijn nog niet in de conceptvisie uitgewerkt. Hiernaar wordt nog nader onderzoek gedaan. Op het Bavo-terrein worden diverse woontypen gebouwd. Er komen appartementen, rijwoningen en vrijstaande woningen. Naast dertig procent sociale woningbouw zullen er ook woningen in de modale en duurdere prijsklassen worden gerealiseerd. Ook is er straks ruimte voor bestaande en nieuwe zorgvoorzieningen. De huidige voorzieningen van Stichting Het Raamwerk (voor mensen met een verstandelijke beperking) en de GGZ Duin- en Bollenstreek (gebouw Langehorst) blijven op het terrein aanwezig. Voor het gebouw Langehorst komt nieuwbouw in de plaats met dezelfde zorgfunctie.
Daarnaast wil de Parnassia Bavo Groep nieuwe zorgvoorzieningen aan het terrein toevoegen. Gedacht wordt aan zogenoemde `Rijnmondse hofjes' voor mensen met een langdurige psychiatrische achtergrond die onder begeleiding zelfstandig gaan wonen en aan een behandelprogramma voor 12 tot 20-jarigen met diverse verslavingsproblemen, `Mistral' geheten.

De raadscommissie voor Samenlevingszaken zal in haar eerstvolgende vergadering nader worden geïnformeerd over deze zorgvoorzieningen. Om de ervaringen met dit zogeheten `Mistral'-project te leren kennen, zal een bezoek worden gebracht aan een al gerealiseerde locatie van dit programma in Den Haag.

De gemeente Noordwijkerhout en de drie zorginstellingen zullen een overeenkomst ondertekenen, waarna de gemeente een bestemmingsplan opstelt. Na vaststelling van het bestemmingsplan en verlening van de bouwvergunningen start de bouw. Afhankelijk van de voortgang van de procedures zal dat op zijn vroegst in de tweede helft van 2010 zijn.