Rechtbank Zutphen


Puttense zaak - Tussenbeslissingen rechtbank op verzoeken OM en advocaat

Zutphen, 4 december 2008 - De rechtbank Zutphen heeft in een tussenbeslissing beslist op verzoeken van de officier van justitie en de advocaat van verdachte P. De verzoeken werden gedaan tijdens de regiezitting d.d. 21 november jl. De rechtbank heeft het volgende beslist.

Verzoek om stukken
Het verzoek van de advocaat om alle processtukken (260 ordners) van de eerste Puttense zaak aan het huidige dossier toe te voegen, is door de rechtbank afgewezen. De rechtbank is van oordeel dat de advocaat voldoende mogelijkheden heeft om alle oude processtukken in te kijken. In het huidige dossier zijn stukken uit het oude dossier opgenomen. Ook bevat het huidige dossier samenvattingen van de oude onderzoeken en de resultaten daarvan. De advocaat heeft onvoldoende de noodzaak onderbouwd om alle oude stukken toe te voegen.

De advocaat had daarnaast verzocht om toevoeging aan het huidige dossier van specifiek door hem genoemde stukken. Dit verzoek is afgewezen voor zover het gaat om oude onderzoeken betreffende de voormalige verdachten. Nu die voormalige verdachten definitief zijn vrijgesproken en geen nieuwe feiten zijn aangevoerd, vindt de rechtbank het niet nodig om deze stukken aan het huidige dossier toe te voegen.

De rechtbank heeft het verzoek van de advocaat om een aantal andere specifieke stukken uit het eerste onderzoek aan het huidige dossier toe te voegen toegewezen. Het gaat daarbij om onderzoeksrapporten en deskundigenverklaringen over sporenmateriaal en DNA. Omdat biologische sporen een belangrijk onderdeel vormen van het nieuwe dossier kunnen onderzoeken op dat gebied van belang zijn voor de verdediging, aldus de rechtbank.

Uitbreiding verdediging
Het verzoek van de advocaat om een tweede raadsman en een deskundige die voor de verdediging werkt, beschikbaar te stellen, heeft de rechtbank afgewezen. De wet biedt daartoe volgens de rechtbank geen mogelijkheid. Bovendien kan de verdediging deskundigen laten oproepen ter zitting en vragen stellen.

Pieter Baan Centrum
Voorts heeft de rechtbank het verzoek van de officier van justitie, om de verdachte in het Pieter Baan Centrum psychiatrisch te laten onderzoeken, toegewezen. De rechtbank acht dit onderzoek noodzakelijk. De verdachte heeft aangegeven hieraan niet mee te zullen werken zolang niet alle door zijn advocaat gewenste stukken aan het huidige dossier zijn toegevoegd. De rechtbank ziet echter geen aanleiding af te wijken van de gebruikelijke gang van zaken. Een dergelijk onderzoek vindt in de regel plaats voor de inhoudelijke behandeling van de zaak.

Getuige-deskundigen
Ten slotte heeft de rechtbank bepaald dat een aantal getuige-deskundigen zal worden gehoord tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak. Het gaat om technische rechercheurs, criminaliteitsanalisten en DNA-deskundigen.

Vervolg
De zitting is aangehouden tot 5 februari 2009.

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 4 december 2008 Naar boven