Minister beperkt vergoeding benzodiazepinen tot vier indicaties

04/12/2008 15:23

Zorgverzekeraars Nederland

Zorgverzekeraars: vermeld speciale code op recept benzodiazepine

Zeist, 4 december 2008 - Op advies van het College voor Zorgverzekeringen beperkt minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de vergoeding van benzodiazepinen (slaap- en kalmeringsmiddelen) per 1 januari 2009 tot een viertal indicaties. De Tweede Kamer heeft in november bij de behandeling van de begroting van VWS ingestemd met deze pakketmaatregel. Zorgverzekeraars hebben grote bezwaren tegen de wijze waarop de minister de maatregel invoert, maar dienen zich te houden aan deze wettelijke vergoedingsregel. Zij willen dat patiënten die nog wel in aanmerking komen voor vergoeding, deze middelen zonder contante betaling of administratieve rompslomp kunnen meenemen van de apotheek. Dit is mogelijk als artsen een speciale code op het recept vermelden.

Code B2 op recept

Zorgverzekeraars gaan ervan uit dat artsen op de hoogte zijn van de vier indicaties waarbij vergoeding van benzodiazepinen ten laste van de basisverzekering na 1 januari 2009 nog wel is toegestaan. Ze verzoeken artsen de code B2 op het recept te vermelden als de patiënt binnen één van de vier indicaties valt. Uit deze code kunnen apothekers en zorgverzekeraars afleiden dat de patiënt voldoet aan de vergoedingsvoorwaarden. Patiënten hoeven dan niet contant af te rekenen aan de apotheekbalie. Artsen en apothekers kunnen meer informatie vinden over het gebruik van de code op de website www.zn.nl.

De indicaties voor vergoeding van benzodiazepinen zijn:


- onderhoudsbehandeling bij epilepsie of als behandeling bij epileptisch insult;


- behandeling van angststoornissen, waarbij medicamenteuze therapie met ten minste twee antidepressiva overeenkomstig de geldende richtlijnen, heeft gefaald;


- behandeling bij multipele psychiatrische problematiek, waarbij de behandeling met hoge doses benzodiazepinen noodzakelijk is;


- palliatieve sedatie bij terminale zorg.

Problemen met de uitvoering

Eerder hebben zorgverzekeraars gewezen op de grote problemen die de uitvoering van de pakketmaatregel benzodiazepinen met zich meebrengt. Jaarlijks gebruiken maar liefst 1,8 miljoen mensen benzodiazepinen. Een groot aantal patiënten is min of meer afhankelijk van deze middelen. Het gaat om een categorie geneesmiddelen waar patiënten bij langdurig gebruik verslaafd aan raken. Het gebruik dient dan ook op een verantwoorde manier en onder begeleiding te worden afgebouwd. In de pakketmaatregel van de minister wordt hier geen rekening meegehouden. De vergoeding stopt abrupt op 1 januari. Door de late aankondiging van de minister kunnen zorgverzekeraars, artsen en apothekers zich niet op de maatregel voorbereiden. Ook veel patiënten weten nog niet wat ze per 1 januari te wachten staat. De uitzondering van vier indicaties maakt uitvoering van de maatregel extra complex. Controle achteraf is gezien de omvang van de gebruikersgroep vrijwel ondoenlijk. Zorgverzekeraars willen met de vermelding van de code B2 op het recept de administratieve rompslomp voor artsen, apothekers en patiënten zoveel mogelijk beperken.





http://www.zn.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,