GroenLinks

GroenLinks onderzoek: veel vrouwen gaan minder werken door bezuiniging kinderopvang

4 december 2008

GroenLinks heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van de bezuinigingen op de kinderopvang. Maar liefst 7300 mensen hebben daar aan deelgenomen. De conclusies zijn zorgwekkend. Eén op de drie respondenten met name vrouwen geven aan minder uren te zullen gaan werken. Bijna 15% geeft aan dat zij of hun partner zelfs overwegen te stoppen met werken.

De resultaten verrassen ons niet. Ook uit eerdere enquêtes bleek dat veel ouders als gevolg van de bezuinigingen overwegen minder te gaan werken. Maar verontrustend zijn ze wel. Ondanks de crisis verwacht iedereen nog steeds dat we op termijn grote arbeidsmarkttekorten krijgen. We hebben domweg iedereen nodig. Bovendien is kinderopvang ook goed voor kinderen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat veel ouders volgend jaar meer moeten gaan betalen voor de kinderopvang. Terwijl staatssecretaris Dijksma de maximum uurprijs bevroren heeft. Alles boven dat maximum (6,10) moeten mensen uit hun eigen portemonnee betalen. Dat hakt er bij de mensen met een laag inkomen onevenredig hard in. Uit de webenquête van GroenLinks, een inventarisatie van Boink, het meldpunt van de FNV en een quick scan van de MO-Groep blijkt dat een aanzienlijk deel van de kinderopvangorganisaties een hogere uurprijs vragen dan 6,10. Boink en FNV komen op een gemiddelde uurprijs van 6,35. Bij die gemiddelde uurprijs gaan lage inkomens er veel meer op achteruit dan hoge(re) inkomens.

Gezien het feit dat een groot deel overweegt minder te gaan werken of er zelfs mee te stoppen en het feit dat de prijzen volgend jaar fors stijgen, is het niet verwonderlijk dat 95% aangeeft zich (zeer) zorgen te maken over de hoge kosten van de kinderopvang. Ook de kwaliteit is een punt van zorg voor een meerderheid van de ouders. Veel ouders achten de kinderopvang bij dit kabinet niet in goede handen. Zij vertrouwen er niet op dat dit kabinet goede kinderopvang blijft garanderen.

GroenLinks Kamerlid Ineke van Gent zal het onderzoek tijdens het debat van donderdag 4 december aanbieden aan de staatssecretaris en haar collegas. Ze hoopt dat kabinet en coalitiepartijen eindelijk willen inzien dat de huidige maatregelen helemaal verkeerd gaan uitpakken voor ouders, kinderen én de samenleving. Van Gent: We kunnen toch niet accepteren dat vanwege de bezuinigingen zoveel vrouwen willen stoppen met werken? Het is mij wel duidelijk: de bezuinigingen van dit kabinet werken niet. En daarom moeten we er nu, nu het nog kan, mee stoppen.

Ineke van Gent