Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Nieuwsberichten
5. Gewoon homo zijn, ook in de sport

Sport

Gewoon homo zijn, ook in de sport

Nieuwsbericht, 4 december 2008
Schoenen van sporters op de gayparade.

`Gelijkspel' is de nieuwe alliantie die pleit voor een betere acceptatie van homoseksuelen in de sport.

De alliantie wordt door VWS voor een periode van drie jaar gesubsidieerd voor 600.000 euro. Het ministerie van Onderwijs draagt 350.000 euro bij.

Homsportersnetwerk

De alliantie zet met dit geld een homosportersnetwerk op. Met als doel de uitwisseling van kennis en deskundigheid. Verder draagt de alliantie zorg voor communicatie over en agendering van homo-emancipatie in de sport.

Kenkhuis en Wijsman

Op de aftrapbijeenkomst van `Gelijkspel' onder leiding van Barbara Barend, vertelde topschaatster Marieke Wijsman dat homo zijn in de sportwereld anno 2008 nog steeds een issue is. 'Ik heb tijdens mijn topsporttijd een homoseksueel rolmodel gemist.' Voormalig topzwemmer Johan Kenkhuis bevestigde dit, maar liet weten dat het hem opvalt dat uit de kast komen meestal geen verschil maakt in de omgang met anderen. 'Toch wachten sporters er vaak mee. En dat is jammer.'

Gewoon homo zijn

De alliantie wordt gevormd door medewerkers van Stichting Homosport Nederland, NOC*NSF, Nederlandse Sport Alliantie, John Blankestein Foundation, COC-Nederland, de gemeente Amsterdam en MOVISIE.

De oprichting van de alliantie komt voort uit de homo-emancipatienota (`Gewoon homo zijn') van dit kabinet.

Verwante informatie