INLIA


Europese Commissie tegen opsluiten van minderjarige vreemdelingen 04/12/2008

De coalitie "Kinderen horen niet in vreemdelingenbewaring" heeft vandaag het volgende persbericht uitgegeven:

Europese Commissie: minderjarige kinderen mogen niet worden opgesloten

Wijziging Nederlandse beleid noodzakelijk

De coalitie 'Kinderen horen niet in vreemdelingenbewaring' is verheugd dat nu ook vanuit de Europese Unie het opsluiten van minderjarige vreemdelingen aan de kaak wordt gesteld. Het tij is gekeerd, na jaren actievoeren en lobbyen wordt duidelijk dat het beleid waarbij jongeren op basis van hun verblijfsstatus worden opgesloten, schadelijk voor hen is en in strijd is met het Kinderrechtenverdrag. Eerder deze week gaven verschillende inspecties een onthullend inzicht in de ongeschiktheid en onveiligheid van het klimaat in jeugdinrichting Zwaag. Deze jeugdinrichting werd gesloten, maar de kinderen werden overgeplaatst naar de Rijksinrichting voor Jongeren de Doggershoek en wederom opgesloten.

Als het aan de Europese Commissie ligt, mogen asielzoekers in de toekomst alleen nog maar in uitzonderlijke omstandigheden worden vastgehouden. Voor minderjarige kinderen wordt dat helemaal taboe, tenzij het in hun eigen belang is. Die regels maken deel uit van een pakket maatregelen waarmee eurocommissaris Jacques Barrot (Justitie en Immigratie) het Europese asielbeleid een vriendelijker gezicht hoopt te geven.

Het is nooit in het belang van kinderen om op grond van hun verblijfsstatus van hun vrijheid te worden beroofd. Als de eigen veiligheid om opsluiting vraagt, dan zijn hierop de reguliere kinderbeschermingsmaatregelen van toepassing en dan zal een kinderrechter moeten besluiten dat gesloten opvang noodzakelijk is.

De coalitie Kinderen horen niet in vreemdelingenbewaring is verheugd dat ook de Europese Unie heeft uitgesproken dat kinderen niet thuis horen in vreemdelingenbewaring. Het is nu aan de minister en staatssecretaris van Justitie om de volgende stap te zetten, door het Nederlandse beleid aan te passen.

(einde persbericht)

De coalitie Kinderen horen niet in vreemdelingenbewaring stuurde maandag 1 december al onderstaand persbericht uit, naar aanleiding van het inspectierapport over de jeugdinrichting in Zwaag:

Vernietigend inspectierapport jeugdinrichting Zwaag

Nederland moet stoppen met het opsluiten van minderjarige vreemdelingen

De coalitie Kinderen horen niet in vreemdelingenbewaring roept de minister en staatssecretaris van Justitie op een einde te maken aan de opsluiting van jongeren op basis van hun verblijfsstatus. Opsluiten is onaanvaardbaar, onveilig en ongezond, dat bewijst ook het inspectierapport naar de situatie binnen de Justitiële Jeugdinrichting in Zwaag.

Onder de jongeren in Zwaag bevinden zich 11 Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen tussen de 15 en 18 jaar die enkel worden opgesloten vanwege het ontbreken van een verblijfsstatus, niet omdat zij strafbare feiten hebben gepleegd. Naar aanleiding van het inspectierapport zullen zij worden overgeplaatst naar de Rijksinrichting voor Jongeren de Doggershoek.

Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen zijn kinderen die zonder hun ouders naar Nederland zijn gekomen. Deze kwetsbare kinderen hebben op basis van artikel 20 van het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind (Kinderrechtenverdrag) recht op bijzondere bescherming. Zoals uit het inspectierapport blijkt, is deze bescherming door middel van opsluiting ver te zoeken. Opsluiting mag alleen als uiterste middel worden ingezet voor de kortst mogelijke passende duur. Dit staat in artikel 37 onder b van het Kinderrechtenverdrag, welk artikel met het oog op strafrechtelijke detentie is geschreven. Jonge vreemdelingen horen niet thuis in detentie, maar moeten opvang krijgen met toekomstgerichte trajectbegeleiding.

Opvallend aan het inspectierapport is dat slechts één alinea specifiek ingaat op de positie van vreemdelingen in Zwaag terwijl deze speciale groep bijna de helft van de populatie uitmaakt. De alinea luidt:

De inspecties achten de streng beveiligde setting van PI Noord-Holland Noord, locatie Zwaag niet gepast voor de opvang van deze doelgroep. Ten eerste hebben deze jongeren geen strafbare feiten gepleegd, althans hun verblijf op de jeugdafdeling heeft niet tot doel de tenuitvoerlegging van een strafmaatregel. Ten tweede is het uitdrukkelijk de bedoeling dat deze jongeren zich voorbereiden op terugkeer naar het land van herkomst. Niet alleen worden de AMVs binnen de jeugdafdeling niet gestimuleerd zich verder te ontwikkelen, hun worden ook onvoldoende praktische mogelijkheden geboden zich voor te bereiden op terugkeer.

De coalitie Kinderen horen niet in vreemdelingenbewaring vindt de uitkomsten van het inspectierapport en het feit dat Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen wederom opgesloten zullen worden zeer verontrustend. Sinds 2006 wijzen de organisaties uit de coalitie op het feit dat het opsluiten van minderjarige vreemdelingen zeer schadelijk is voor hun gezondheid en ontwikkeling en hun rechten aantast.

(einde persbericht)

Noot:

Kinderen horen niet in Vreemdelingenbewaring is de naam van een coalitie van de volgende organisaties: Amnesty International, Defence for Children International Nederland, Stichting INLIA, Kerk in Actie, SAMAH landelijke belangenorganisatie voor jonge asielzoekers, Stichting Kinderpostzegels Nederland, Raad van Kerken in Nederland, Unicef Nederland en VluchtelingenWerk Nederland.