PvdA Europees parlement


Onderhandelingen Europees klimaatpakket verlopen stroef

4 december 2008

Europa wil in 2020 de uitstoot van broeikasgassen met 20% terugbrengen. Om dit te bereiken onderhandelen het Europees Parlement en de Europese ministers nu al wekenlang met elkaar over een zestal wetsvoorstellen. Volgens PvdA-europarlementariƫr Dorette Corbey verlopen die onderhandelingen stroef. "Gisternacht dachten we dat een akkoord over twintig procent duurzame energie in 2020 binnen handbereik lag, het liep echter anders."

Vorige week werd overeenstemming bereikt over een tien procent CO2-reductie in fossiele brandstoffen en deze week kwam er een akkoord over de CO2-eisen aan auto's. Corbey: "Twee dossiers zijn afgesloten en het was de bedoeling dat ook de rest van het klimaatpakket zou worden afgerond. Helaas verliepen de onderhandelingen moeizaam. Het Europees Parlement was bereid veel eisen van de ministers in te willigen, maar de Franse regeringsvertegenwoordiger stond er op de eis van de Italiaanse premier Berlusconi mee te nemen, die alles opnieuw wil herzien in 2014. Hierdoor komt het doel van 20% minder in 2020 op losse schroeven te staan, dat is voor het Europees Parlement onacceptabel."

Ook de onderhandelingen over de inspanningsverplichtingen van de Europese lidstaten verliepen gisteren niet gemakkelijk. Corbey: "De ministers willen dat de lidstaten de mogelijkheid hebben om tot 70 procent van hun klimaatinspanningen uit te besteden buiten de EU. Dit is een stap achteruit en druist in tegen de internationale klimaatafspraken. Het Europees Parlement wil landen toestaan om maximaal de helft van de inspanningen buiten de EU te bereiken".

Het lastigste dossier is de nieuwe richtlijn over de emissiehandel. Landen als Polen willen niet dat hun vervuilende kolencentrales emissierechten moeten gaan kopen. Corbey: "Het Europees Parlement heeft ingestemd met veiling van emissierechten, omdat alleen hiermee de vervuiler daadwerkelijk betaalt en CO2 een goede prijs krijgt. Enkele toegevingen aan de nieuwe lidstaten zullen echter onvermijdelijk zijn om een akkoord mogelijk te maken. Ik hoop oprecht dat we volgende week een akkoord kunnen bereiken."

Ook over het afvangen en ondergronds opslaan van CO2 zijn de onderhandelaars er nog niet uit. Succes op deze richtlijn is afhankelijk van een akkoord op de emissiehandel-richtlijn, waarin de financiering van deze opslag van broeikasgassen wordt geregeld.