PvdA Europees parlement


Gedragscode voor wapenexport moet bindend

4 december 2008

Na tien jaar bakkeleien moeten de lidstaten van de EU hun gedragscode voor wapenexport eindelijk juridisch bindend verklaren. Dat stellen PvdA-europarlementariƫrs Jan Cremers en Jan Marinus Wiersma. Het Europees Parlement nam vandaag een resolutie aan om de lidstaten daartoe nogmaals op te roepen.

De zogeheten Code of Conduct on Arms Exports is nu nog een vrijwillige code om te voorkomen dat wapens in conflictgebieden belanden.

"Vorig jaar alleen al hebben Westerse landen voor een geschatte 42 miljard dollar aan wapens aan ontwikkelingslanden verkocht, ruim de helft hiervan komt van Europese bodem", aldus Cremers, PvdA-woordvoerder interne markt in het Europees Parlement.

"Ongecontroleerde wapenstromen liggen vaak aan de basis van conflictescalatie", zegt Jan Marinus Wiersma, PvdA buitenland-woordvoerder. "De Europese Unie moet op dit vlak haar handelen in lijn brengen met haar eigen waarden en doelstellingen om de vrede en stabiliteit te vergroten."

Momenteel onderhandelen de lidstaten met het Europees Parlement over een richtlijn voor de handel in wapens binnen de EU. Volgens de sociaal-democraten kan dat alleen als de gedragscode door de lidstaten serieus genomen wordt. "Coherentie van beleid is wat mij betreft het sleutelwoord. Maar de Europese ministers komen voorlopig alleen maar met een brij van juridische argumenten. De politieke wil ontbreekt", aldus Cremers.

Mede op stevig aandringen van Jan Cremers zal de verwachte nieuwe richtlijn een belangrijke stap vooruit zijn met betrekking tot transparantie en controle op de export van wapens, inclusief sancties voor bedrijven die de daarin vervatte afspraken niet nakomen.