Partij van de Arbeid

Den Haag, 4 december 2008

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over het grote aantal HIV/Aids patiënten onder migrantengroepen


1. Bent u op de hoogte van de uitzending van Netwerk, waarin wordt aangegeven dat HIV/Aids een groot probleem vormt binnen migrantengroepen? 1


2. Wat vindt u van de schrijnende voorbeelden die in deze uitzending zijn getoond?


3. Wat vindt u ervan dat 40% van alle HIV-patienten migrant is en dat uit schaamte geen test wordt gedaan en onveilig wordt gevreeën? Deelt u de mening dat dit een gevaar vormt niet alleen voor de HIV-besmette patienten, maar voor de hele volksgezondheid?


4. Welke concrete maatregelen gaat u nemen om dit taboe binnen deze migrantengroepen te doorbreken en ervoor te zorgen dat meer mensen binnen deze groepen zich laten testen?


5. Deelt u de mening dat door het taboe op HIV besmetting preventie en zorg bemoeilijkt worden? Zo ja, van welke groepen is dit bekend en welke concrete aanvullende maatregelen zijn genomen om deze groepen toch te bereiken?


6. Op welke wijze en door wie wordt het totaalbudget dat uitgegeven wordt aan de preventie van HIV/Aids verdeeld? Hoe ziet de verdeling van het budget er uit?


7. Klopt het dat van de 2 miljoen euro 400.000 euro naar de migrantengroepen gaat? Zo ja, vindt u dit rechtvaardig gezien de kwetsbare positie waarin bepaalde migrantengroepen zich bevinden? Bent u bereid dit budget te herschikken en te kijken naar de meeste kwetsbaren, die moeilijk bereikbaar zijn voor de zorg en preventie?


8. Klopt het dat in 2006 extra is geld uitgetrokken, oplopend tot 10.6 mln in 2011 en dat GGD'en met dit geld vooral risicogroepen moeten stimuleren om zich te laten testen? Kan aangegeven worden welke risicogroepen in de praktijk moeilijk te bereiken zijn? Kan van elk van deze groepen aangegeven worden welke maatregelen zijn genomen om deze groepen toch te bereiken, hoeveel geld voor elk van deze groepen is ingezet en hoe dit wordt besteed?


9. Deelt u de mening dat groepen waarbij HIV besmetting een taboe is, extra kwetsbaar zijn in vergelijking met groepen patiënten waarbij dit minder het geval is en die dus mondiger kunnen optreden? Acht u het denkbaar dat voor preventie voor deze laatste groepen meer middelen beschikbaar gesteld zijn en meer maatregelen genomen kunnen worden, dan voor de eerstgenoemden?


1. TV-programma Netwerk d.d. 2 december 2008