NEN


Standaard voor informatie-uitwisseling tussen overheden

woensdag 3 december 2008, 13:33

Het is vaak moeilijk voor overheden om burgers toegang te geven tot informatiebronnen, zeker als die informatie op verschillende plekken is opgeslagen en op verschillende manieren is verkregen. Juist om dat eenvoudiger te maken heeft de eGov-Share Workshop open en neutrale specificaties opgesteld.

De CEN/ISSS eGov-Share Workshop heeft specificaties en richtlijnen opgesteld voor architecten en ontwikkelaars van eGovernment systemen en -diensten. Op grond van resultaten van de Workshop kunnen gegevens uitgewisseld worden tussen overheidsinstellingen, waarmee het mogelijk wordt één toegangspunt voor gebruikers te creëren. De specificaties zijn gebaseerd op een referentiemodel voor overheidsinformatie.

Naast een model voor uitwisseling van overheidsinformatie bevatten de specificaties een mechanisme om relaties te leggen tussen de verschillende terminologieën die worden gebruikt bij overheidsorganen in Europa. Ook worden culturele elementen die een rol spelen bij het delen van informatie, in verschillende culturele contexten besproken. De workshop geeft praktijkvoorbeelden hoe de specificaties kunnen worden gebruikt, waaronder twee aparte samenwerkende implementaties van de protocollen, gebruikmakend van afzonderlijke technieken. De specificaties zijn al succesvol getest om er overeenkomstige implementaties mee te ontwikkelen.

Tot 19 januari 2009 kan iedereen commentaar geven op de specificaties. Op 3 februari worden de resultaten gepresenteerd in Brussel tijdens een bijeenkomst van de CEN Workshop. Ook zullen op die dag de voordelen voor organisaties worden toegelicht. Alle belanghebbenden en belangstellenden kunnen de specificaties met het projectteam bespreken, om van de eersten die ze hebben toegepast te leren en om een bijdrage te leveren. Alle geïnteresseerde personen zijn uitgenodigd om deze gratis bijeenkomst bij te wonen.

De specificatieontwerpen kunnen hier worden ingezien. Klik hier voor de workshop homepage.

Voor registratie van het bijwonen van de workshop stuurt u een e-mail naar het secretariaat via paul.vanrijsinge@nen.nl. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN ICT-mail (Publicatie)