Dienstenbond CNV

Nieuws

3 december 2008

Onderhandelingen nieuwe cao FloraHolland van start

Afgelopen vrijdag, 28 november, zijn de onderhandelingen over een nieuwe cao bij FloraHolland van start gegaan. CNV Dienstenbond heeft haar voorstellen voor verbetering van de cao toegelicht. Ook de directie van FloraHolland heeft verschillende voorstellen van een toelichting voorzien. Uit deze toelichting blijkt dat vooral de hoogte van de loonsverhoging een struikelpunt kan worden. Maar CNV Dienstenbond ziet ook een aantal aanknopingspunten in de voorstellen van de directie.

Loon
De directie van FloraHolland heeft nog geen concreet voorstel gedaan. Wel is uitgebreid gesproken over de sombere economische perspectieven. De directie van FloraHolland wil de hoogte van de loonsverhoging daarom afhankelijk stellen van de toename van de arbeidsproductiviteit. FloraHolland voorspelt in haar eigen jaarplan 2009 dat deze met 2,5% zal toenemen. Een simpele rekensom leert dan dat het loon met maximaal 2,5% zal stijgen. Voor CNV Dienstenbond blijft een loonstijging van 3,5% een hard punt.

Pensioen
In tegenstelling tot eerdere berichten wil FloraHolland de pensioenregeling wijzigen. Vooral voor Aalsmeer heeft dit consequenties en wil FloraHolland dat naast een stijging van de werkgeverspremie ook de werknemers meer pensioenpremie gaan betalen.

Harmoniseren
FloraHolland wil bepaalde toeslagen, eindejaarsuitkeringen en verschillende onkostenvergoedingen afschaffen. FloraHolland is daarbij wel bereid om dit te compenseren met een harmonisatietoeslag zodat medewerkers er niet op achteruit gaan. CNV Dienstenbond zal goed bestuderen of dit laatste ook daadwerkelijk het geval is. Een achteruitgang in arbeidsvoorwaarden is niet bespreekbaar en de compensatie in een toeslag moet niet betekenen dat het salaris van medewerkers de komende jaren stil komt te staan. Ook de vakantietoeslag wil FloraHolland harmoniseren hetgeen zal betekenen dat in Aalsmeer de toeslag stijgt naar 8,33% en betaling achteraf zal gaan plaatsvinden.

Verder wil FloraHolland de salarisstructuur voor de concernafdelingen en de hogere salarissen harmoniseren door nieuwe loonschalen te introduceren. Ook hierbij geldt dat dit geen negatieve gevolgen mag hebben voor individuele medewerkers. Tot slot wil FloraHolland 5 mei als vrije dag inruilen voor 31 december.

Aanknopingspunten
FloraHolland is evenals CNV Dienstenbond wel bereid een arbeidsvoorwaardenkeuzemenu te introduceren. Hierdoor moet het voor medewerkers mogelijk worden om arbeidsvoorwaarden af te stemmen op persoonlijke wensen. FloraHolland wil via dit
arbeidsvoorwaardenkeuzemenu de verschillende regelingen op het gebied van arbeidsduur, ATV, vakantie-, ouderen- en bijzonder verlof harmoniseren. Als dit tot een aantrekkelijk systeem leidt wil CNV Dienstenbond hier verder over praten. De vrije keuze van medewerkers om arbeidsvoorwaarden zelf te kiezen moet dan wel voorop staan.

Verder wil FloraHolland een aantrekkelijke werkgever zijn waar het prettig werken is. CNV Dienstenbond ondersteunt dit uitgangspunt en gaat er daarom van uit dat onze voorstellen rondom scholing en opleiding, het combineren van werk en privé en het aanpakken van werkdruk door de directie ondersteund zullen worden.

Steun is hard nodig!
De onderhandelingen over een nieuwe cao zijn nog maar net van start gegaan. Zoals u ziet zal het geen makkelijk traject worden en zal vooral de hoogte van de loonsverhoging een belangrijk bespreekpunt zijn. Onze standpunten zijn duidelijk! Steunt u ons daarin? Wilt u ook een goede en aantrekkelijke cao? Bent u ook van mening dat niemand er op achteruit mag gaan? Dan wordt het tijd het lidmaatschap van CNV Dienstenbond eens met uw collega's te bespreken. Samen zijn wij immers sterker! De eerste drie maanden zijn gratis! Kijk voor alle voordelen van het lidmaatschap op onze website www.cnvdienstenbond.nl.

Lid-werft-lid actie: Altijd Prijs!
In 2008 voeren we een speciale lid-werft-lidactie met mooie prijzen! De opzet is eenvoudig. Naast de gebruikelijk waardebon van EUR10,00 ontvangt u bij het aanbrengen van elk nieuw lid een waardepunt. Met 3 waardepunten kunt u al een fraai cadeau winnen. Maar voor het werven van 5 of 10 leden kunt u kiezen uit nog mooiere cadeaus. Ga voor de actie naar www.cnvdienstenbond.nl.
Let op: het nieuwe lid moet wel werkzaam zijn in onze sectoren en vallen onder CNV Dienstenbond. En: bij automatisch incasso zijn de eerste drie maanden als welkomstgeschenk gratis! Doe mee voor een sterkere bond en een mooie prijs!

Voor vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief kunt u terecht bij uw bestuurder Wessel Breunesse, telefoonnummer 035-6460580 of per e-mail w.breunesse@remove-this.cnvdibo.nl.