Erasmus MC


---

Patiënt beoordeelt de dokter

Monitor, het magazine van het Erasmus MC, laat patiënten aan het woord over hoe zij behandeld (willen) worden. Een special over artsen: wie is favoriet en wie niet?

Mooi meegenomen
Vroeger was de arts een autoriteit die besliste over de patiënt. Tegenwoordig is de patiënt bij zijn behandeling meer een overlegpartner geworden.
Professor Margo Trappenburg, gespecialiseerd in de verzorgingsstaat en patiëntenperspectief, legt uit dat een zekere afstand tussen arts en patiënt er altijd zal zijn: "Het is onvermijdelijk. Je bent voor een arts natuurlijk niet de enige patiënt. De meeste mensen begrijpen dit ook wel. Het is voor een arts gewoon niet mogelijk om iedere patiënt helemaal te kennen."
Een aardige arts is mooi meegenomen, maar ook niet het allerbelangrijkste: "Aardigheid staat op nummer 2, vakbekwaamheid op
1".

Lees het volledige interview met Margo Trappenburg in Monitor 6.

Oogcontact en empathie worden als positief ervaren door patiënten

Ervaringsdeskundige
Het Erasmus MC begroet 510.000 keer per jaar een patiënt voor een behandeling. Sommige patiënten hebben jarenlange en intense ervaring met artsen binnen en buiten het Erasmus MC en mogen zich met recht ervaringsdeskundigen noemen. Vier ervan komen in de nieuwe editie van Monitor aan het woord over hun behandelaars: welke arts vonden zij het beste, en waarom? En welke was ronduit ergerlijk?

Lees het artikel in Monitor 6 over patiëntenbejegening waarin Rob Huyzers (56), Noheni Valerius (23), Wim Lems (78) en Adyy Frank (47) over hun positieve en negatieve ervaringen vertellen.

Publicatiedatum: 3 december 2008