Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Delft/Utrecht, 4 december 2008

MKB-Nederland en MOgroep Jeugdzorg bepleiten betere aanpak naar arbeidsmarkt voor jongeren jeugdzorg

MKB-Nederland en MOgroep Jeugdzorg vragen minister Rouvoet voor jeugd en gezin een werkgroep op te richten om jongeren uit de jeugdzorg beter te begeleiden naar de arbeidsmarkt. Dit doen zij vanmiddag in Den Haag tijdens het congres 'Focus op een zelfstandige toekomst'.

De werkgroep moet een structurele en professionele aanpak ontwikkelen waarin jeugdzorg, onderwijs, overheid en het bedrijfsleven samenwerken. MKB-Nederland en MOgroep Jeugdzorg willen een pilot in een regio die als voorbeeld kan dienen voor het gehele land.

Jaarlijks vallen nu ruim 3000 jongeren van zestien en zeventien jaar uit de jeugdzorg tussen wal en schip omdat ze geen goede begeleiding naar werk en/of opleiding krijgen. Dit blijkt uit een onderzoek van de twee partijen dat tijdens het congres de minister wordt aangeboden. In het onderzoek zijn de succesfactoren en knelpunten onderzocht. Ook is geïnventariseerd wat er op het gebied van voorbereiding en begeleiding naar de arbeidsmarkt in de jeugdzorg voorhanden is. De opleiding- en beroepskeuze moet veel meer in afstemming met, en op niveau van, jongeren plaatsvinden. Ook het bemiddelen naar werk in combinatie met opleiding vereist een goede afstemming met de bedrijven. Nu is dit nog te beperkt mogelijk en er is onduidelijkheid over middelen en taakverdeling.

Het gaat om jongeren die noch werken, noch op school zitten en geen uitkering hebben. MKB-Nederland en MOgroep Jeugdzorg zijn van mening dat zij kansen hebben op de arbeidsmarkt en een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de economie. Een goede begeleiding is hiervoor essentieel.

Voor meer informatie: MKB-Nederland
Rob Slagmolen
015-2191238

MOgroep Jeugdzorg
Jos Andriessen
06 - 21 84 73 72