Ingezonden persbericht


Utrecht, 4 december 2008

Betreft: uw inzet voor ondersteuning op de basisschool

Geachte onderwijswoordvoerder,

De kwaliteit van het Nederlandse onderwijs valt of staat niet alleen met de kwaliteit van de mensen die het onderwijs verzorgen, maar vooral ook met de mate waarin deze kwaliteit kan worden ingezet. Hoe goed de leerkracht van groep 2 ook is, als hij zijn werk regelmatig moet onderbreken om de deur open te doen voor te laat komende kinderen, dan hebben de kinderen niet zoveel baat bij zijn pedagogisch-didactische kwaliteiten. En als die kei van een juf van groep 8 een groot deel van haar tijd kwijt is aan het maken van de wekelijkse nieuwsbrief en het oud papier verzamelen, dan profiteren de kinderen in haar klas veel te weinig van haar kennis en kunde. Bovendien is de kans groot dat zij zich niet erkend voelt in haar functie-uitoefening en eerder vroeg dan laat gedemotiveerd het onderwijs zal verlaten. Dit geldt al helemaal voor de directeur van de basisschool. Als eindverantwoordelijke zit hij of zij vaak zelf de leerling-gegevens in de computer te typen, zet de vuilnisbakken buiten, belt de ouders bij afwezigheid van hun kind, et cetera. Allemaal erg belangrijke werkzaamheden, maar niet het werk dat een leidinggevende in een professionele onderwijsorganisatie zou moeten doen. Hij of zij moet de leerkrachten stimuleren en motiveren het beste uit zichzelf, en daardoor vooral ook uit de kinderen, te halen. Daar heeft het kind namelijk alle recht op: goed onderwijs. Maar ook de samenleving heeft daar alle recht op. Willen we in de toekomst de concurrentie aan kunnen blijven gaan met andere landen, wat als kleine open economische eenheid natuurlijk van het allergrootste belang is, dan moeten we er voor zorgen dat onze kinderen de best denkbare opleiding kunnen krijgen.

En u kunt daar voor zorgen!
Zorg er voor dat het onderwijs een prettige werkgever is en dat de werknemers zich kunnen inzetten waarvoor ze zijn geschoold: het verzorgen van goed onderwijs. En zorg er voor dat deze mensen niet gedemotiveerd een baan buiten het onderwijs gaan zoeken!

In een professionele schoolorganisatie anno 2008 is een ondersteunende kracht geen luxe, maar bittere noodzaak. Als maatschappij eisen we zoveel van onze scholen, dat zij daar meer mensen voor nodig hebben dan zij op dit moment, met de huidige financiering, kunnen aanstellen. De huidige maatregelen die een bijdrage moeten leveren aan de broodnodige ondersteuning zijn bij lange na niet genoeg. Er zijn zoveel voorwaarden aan verbonden dat veel scholen er toch niet voor in aanmerking blijken te komen, et cetera. De regeling is dus volstrekt onvoldoende.

In september boden wij, de onderwijsvakorganisaties, in het kader van de actie 'Help! De school verzuipt' 200.000 handtekeningen aan van mensen die ook pleiten voor extra ondersteuning op de basisschool. Bewijs het onderwijs een dienst en maak u sterk voor extra financiering, structureel, om op iedere basisschool een ondersteunende kracht aan te kunnen stellen! Vecht voor die extra 150 miljoen euro die daarvoor nodig is! Onze en uw kinderen rekenen op u.

Met vriendelijke groet,

ABVAKABO FNV, Marieke van den Berg AOb, Liesbeth Verheggen

AVS, Ton Duif CMHF, Harry Evers

CNV Onderwijs, Michel Rog CNV Schoolleiders, Harry Blume

Met vriendelijke groet,

Marc Mathies
Hoofd Communicatie

PostadresPostbus 1003. 3500 BA Utrecht
BezoekadresNieuwegracht 1, 3512 LB Utrecht
Telefoon030 - 236 10 10
Gsm06 - 12946413
Fax030 - 236 10 36
Internethttp://www.avs.nl