Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Advies NZa langetermijnvisie

Advies NZa langetermijnvisie

Kamerstuk, 4 december 2008

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

GMT/VDG 2898853

4 december 2008

Geachte voorzitter,
Bijgaand treft u het advies aan dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op mijn verzoek heeft uitgebracht over de langetermijnvisie geneesmiddelenbeleid zodat hierover van gedachten kan worden gewisseld met de vaste Kamercommissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het algemeen overleg van 10 december 2008.

In het advies staat de vraag centraal op welke wijze vrije tarieven voor farmaceutische zorg kunnen worden ingevoerd en wanneer dat kan gebeuren. De NZa is van oordeel dat vrije prijsvorming meerwaarde kan opleveren voor de kwaliteit, betaalbaarheid en de bereikbaarheid van farmaceutische zorg en daarom kan leiden tot een betere prijs-/kwaliteitverhouding van farmaceutische zorg. De mogelijke risico's van vrije prijsvorming voor de patiënt-/consument acht de Nza vooralsnog voldoende beheersbaar. Voordat volledig kan worden overgegaan tot vrije prijsvorming acht de NZa het wenselijk dat aan een aantal randvoorwaarden wordt voldaan. In verband hiermee acht de NZa het vrijgeven van de tarieven voor farmaceutische zorg in 2011 reëel.

Vooruitlopend op het vrijlaten van de tarieven heeft de NZa voor 2009 een variabel tarief vastgesteld met meer ruimte voor apotheekhoudenden en zorgverzekeraars om te onderhandelen. Als zorgverzekeraar en apotheekhoudende samen een overeenkomst sluiten mag een hoger tarief worden afgesproken dan het door de NZa vastgestelde gedifferentieerde tarief van EUR 7,27 per uitgeleverd recept. Met een overeenkomst mag hiervoor ten hoogste EUR 7,92 worden overeengekomen. Ook kan een lagere korting op de inkoopvergoeding (de clawback) worden afgesproken.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Hoogachtend,

de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink