Gemeente Putten

Gemeente Putten scoort goed in Gemeentelijke Benchmark Afval 2008

De gemeente Putten heeft deelgenomen aan de Gemeentelijke Benchmark Afval 2008. De gemeente Putten scoort goed op het gebied van gescheiden afvalinzameling. In het rapport staat dat de gemeente Putten zeer goede milieuresultaten laat zien, die zich jaarlijks nog verbeteren. De kosten per aansluiting liggen in Putten fors lager dan het gemiddelde en op het gebied van dienstverlening scoort Putten hoger dan het gemiddelde.
Wethouder Kleijer is trots op het resultaat. "Uit deze benchmark blijkt dat het principe van tariefdifferentiatie, dus 'de vervuiler betaalt', een goede stimulans is voor afvalscheiding. Veel afval wordt afzonderlijk aangeboden, zodat deze hergebruikt kunnen worden. Dit is goed voor het milieu. Ook een goede dienstverlening vindt de gemeente belangrijk en uit het rapport blijkt dat onze gemeentelijke reinigingsdienst het goed doet. Bovendien zijn de kosten voor afvalinzameling relatief laag en dat is gunstig voor de portemonnee van onze inwoners."

De benchmark is een prestatievergelijking op het gebied van gescheiden afvalinzameling. Basis van de benchmark is de Gemeentelijke Afvalmonitor. Hierin worden afvalprestaties beoordeeld op onderstaande drie prestatiegebieden.

Milieu
Op het gebied van afvalscheiding scoort de gemeente Putten hoog. Voor de inzameling van papier, glas en textiel komt Putten zelfs als beste naar voren.
Op het gebied van de inzameling van groente-, fruit- en tuinafval vallen de gemeenten met tariefdifferentiatie - waaronder de gemeente Putten - op door hun relatief lage gft-aanbod. Oorzaak hiervoor het de grote hoeveelheid gft die thuis gecomposteerd wordt. Dit is niet in de benchmark meegenomen, waardoor de scheidingspercentages laag uitkomen. Bovendien wordt sinds 2006 in een deel van de gemeente (buitengebied) het gft niet meer afzonderlijk ingezameld vanwege het zeer geringe aanbod en de hoge inzamelkosten daarvan.

Afvalsoort
Score Putten
(scheidings%)
Gemiddelde
score kring 3
Gft
47%
68%
Papier
92%
77%
Glas
91%
73%
Textiel
82%
33%

Afvalsoort
Score Putten
(kg/inwoner)
Gemiddelde score kring 3
Gft (groente-, fruit- en tuinafval)
41,4
119,4
Papier
75,8
80,8
Glas
25,5
21,7
Textiel
6,9

4,6
KCA (chemisch afval)

1,4

1,3
Overig gescheiden huishoudelijk afval (bijvoorbeeld kunststof en drankkartons)
8,2

2,4
Grof huishoudelijk afval (gescheiden)
41,7
109,2
% bronscheiding
60%
57%
Restafval
109,96
215,7
Grof restafval
25,21
33,5

Kosten
De totale kosten per aansluiting bedragen voor Putten ⬠131,00, terwijl gemiddeld een bedrag van ⬠209,00 per aansluiting geldt.

Dienstverlening
De prestaties op dienstverlening zijn bepaald op basis van een score-vragenlijst die door de deelnemende gemeenten zelf is ingevuld. Maximale score op dienstverlening bedraagt 142 punten en is opgebouwd uit het dienstverleningspakket (de mogelijkheden die de burger geboden krijgt om zijn afval gescheiden aan te bieden) en de klantgerichtheid. De gemiddelde score is 86 punten (61%). Putten scoort 91 punten (64%).
---