Goede doelen hebben uw steun juist nu hard nodig

05/12/2008 11:48

VFI, brancheorganisatie van goede doelen

Amsterdam 5 december 2008 - In verschillende media was de afgelopen dagen het bericht te vinden dat goede doelen grote reserves aanhouden. Hierbij werd de suggestie gewekt dat dit onnodig hoge reserves zouden zijn, die eigenlijk meteen aan het doel besteed horen te worden. Een onterechte en schadelijk suggestie, waardoor onder het publiek het beeld kan ontstaan dat geven aan goede doelen niet nodig is. Juist in tijden van crisis hebben de kwetsbare groepen waarvoor goede doelen hun werk doen de steun van het publiek extra hard nodig.

Alle goede doelen die het CBF-keurmerk dragen (ongeveer 300 organisaties) moeten voldoen aan de 'Richtlijn Reserves Goede Doelen'. De goede doelen zijn zich er zeer van bewust dat gevers verwachten dat zij de geworven middelen snel en efficiënt besteden. De richtlijn bepaalt dat geen reserves worden gevormd zonder vooraf bepaalde bestemming en dat reservering van middelen alleen wenselijk is voor de continuïteit van steun aan de doelstelling. Van 'oppotten' is beslist geen sprake.

Wel zijn er grote verschillen in de hoogte van de reserves. Deze verschillen worden verklaard door de grote verschillen in doelstelling en werkwijze tussen de diverse instellingen. Het onderhoud van grote natuurterreinen is heel anders dan het eenmalig financieren van kinderspeelplaatsen. Eén norm voor de bepaling van de omvang van het totale vermogen en de toegestane reserves van goede doelen is daarom niet mogelijk.

Belangrijk is ook het onderscheid tussen zogenaamde vermogensfondsen en wervende goededoelenorganisaties. Vermogensfondsen beleggen hun vermogen, ontstaan uit een vermogensoverdracht. Met de beleggingsopbrengsten ondersteunen zij goede doelen en maatschappelijke projecten. Wervende goede doelen zijn afhankelijk van de publieke steun en ontvangen middelen van donateurs, van loterijen, overheidssubsidies en bedrijfssponsoring.

Ten onrechte werd ook bericht dat de Belastingdienst scherper zal controleren of goede doelen geen te hoge reserves aanhouden. De Belastingdienst hanteert sinds begin dit jaar nieuwe regels maar van een aanscherping op dit punt is geen sprake.

Het kwalijke is dat de indruk wordt gewekt dat goede doelen geen steun van het publiek nodig hebben. Dat is alles behalve waar. De goede doelen ervaren al de gevolgen van de financiële crisis bijvoorbeeld omdat nalatenschappen die ze ontvangen, en die vaak voor een deel uit aandelen bestaan, veel minder opleveren. In hoeverre de goede doelen ook te maken krijgen met afnemende giften van particulieren en bedrijven moet nog blijken.

Kwetsbare groepen in binnen- en buitenland worden als eerste geraakt door een wereldwijde economische recessie. Juist deze groepen worden gesteund door goede doelen en zij hebben uw gift hard nodig. Onjuiste berichtgeving kan in deze tijden van crisis grote schade berokkenen.





http://www.vfi.nl

http://www.vfi.nl