V&VN wil in gesprek met alle vakbonden

05/12/2008 12:00

V&VN

Voor nog betere behartiging van de belangen van de grootste beroepsgroep in de zorg, wil Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V?) in gesprek met alle vakbonden in de zorg De beroepsvereniging gaat de vakbonden nog nadrukkelijker vragen om afspraken te maken over beroepsinhoudelijke zaken. V? kiest er bewust voor om in gesprek te gaan met àlle vakbonden en geeft daarom in 2009 geen vervolg aan de aansluiting bij de Unie Zorg & Welzijn.

Beroepsinhoud ook in de CAO

Als beroepsvereniging richt V? zich op de beroepsinhoudelijke kanten van de verpleging en de verzorging, zoals: deskundigheidsbevordering, wetgeving, beroepsnormen en richtlijnen, de voorwaarden om het beroep goed te kunnen uitoefenen, werken met plezier en trots op het vak. De behartiging van de belangen van verpleegkundigen en verzorgenden op arbeidsvoorwaarden nemen de vakorganisaties voor hun rekening, zij voeren ook de CAO-onderhandelingen met de werkgevers in de zorg. Een aantal onderdelen van de CAO's heeft echter ook alles met de beroepsinhoud te maken. V? zou graag zien dat deze onderdelen meer aandacht krijgen en minder gefragmenteerd worden behandeld in de onderhandelingen met werkgevers. In gesprekken met de vakbonden zal V? hen dan ook onder andere vragen om scholing en loopbaanontwikkeling, inspraak via de VAR's (verpleegkundige of verzorgende adviesraden) en vergoeding van het lidmaatschap van een beroepsvereniging en van het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden op de agenda van de CAO-onderhandelingen te zetten.

V?-leden vertegenwoordigd

Om de collectieve belangen van haar leden aan de CAO-tafel goed te kunnen laten behartigen, streefde V? sinds de fusie in 2006 naar een samenwerking met àlle vakbonden. Tot nu toe kwamen zulke afspraken over de collectieve belangenbehartiging van de leden van V? alleen met de Unie Zorg & Welzijn tot stand. Deze afspraken tussen V? en de Unie Zorg & Welzijn werden vastgelegd in een aansluitingsovereenkomst, die per 1 januari 2009 afloopt. V? geeft hieraan geen vervolg. Voor leden van V? die voor 1 januari 2009 een 5 euro-lidmaatschap van de Unie afsloten, verandert er niets: zij blijven gewoon lid van de vakbond.





http://www.venvn.nl