Vlaamse Overheid

Kinderopvang wordt toegankelijker

Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

vrijdag 5 december 2008

Uit een onderzoek dat Kind en Gezin in opdracht van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Steven Vanackere, uitvoerde bleek dat alleenstaanden, werklozen en laaggeschoolden moeilijker toegang krijgen tot de gesubsidieerde sector in de kinderopvang. Op voorstel van minister Vanackere werden vandaag in de Vlaamse Regering een aantal aangepaste voorrangsregels goedgekeurd die de toegankelijkheid van de kinderopvang zullen vergroten.

Uit het rapport bleek dat alleenstaanden, werklozen en laaggeschoolden moeilijker opvang vinden. 36% van alleenstaande ouders vindt geen opvang. Voor samenwonenden is dat slechts 10%. 44% van de ouders zonder job vindt geen kinderopvang tegenover 6% van de ouders met een job. 22% van de lagergeschoolde ouders vindt geen opvang. Voor minister Vanackere waren deze conclusies een extra argument om in samenwerking met de sector het opnamebeleid te herbekijken en ervoor te zorgen dat de beschikbare plaatsen zoveel mogelijk gebruikt worden.

De aangepaste voorrangsregels die vandaag aan de Vlaamse Regering werden voorgelegd hebben extra aandacht voor:
* Alleenstaande ouders die door werkomstandigheden of het volgen van een opleiding hun kind overdag niet kunnen opvangen
* Ouders met een zeer laag (arbeids)inkomen
* Ouders met kinderen die in een sociale of pedagogische crisissituatie leven

* Ouders met een kind van wie broer of zus al in de voorziening worden opgevangen.

Deze voorrangregels zullen voor tenminste 20% van de opvangcapaciteit gelden.

De voorzieningen zullen in hun opnamebeleid duidelijk maken hoe ze deze voorrang realiseren. Ook de ouders zullen hierover ingelicht worden, zodat gezinnen weten waar ze aan toe zijn wanneer ze opvang zoeken.

De Vlaamse Regering keurde vandaag op voorstel van minister Vanackere ook de nieuwe erkenningsvoorwaarden goed voor kinderdagverblijven en diensten voor onthaalouders. Met deze maatregel komt de minister tegemoet aan de grote vraag van organiserende besturen om in de organisatie van de kinderopvang meer flexibel te kunnen zijn.

Kinderdagverblijven krijgen voortaan de mogelijkheid om een bijkomende vestigingsplaats met minimum 14 plaatsen te realiseren. Zo kan een kinderdagverblijf van minstens 23 plaatsen, meerdere vestigingsplaatsen hebben. Hiermee kan kinderopvang aan de stijgende nood voldoen om zich meer wijkgericht te gaan organiseren. Het aanbod kan makkelijker daar worden aangeboden waar de noden aan opvang zich manifesteren, of waar leemten zijn die niet noodzakelijk met een volledig kinderdagverblijf moeten ingevuld worden.

Ook in (groot)stedelijke gebieden is de norm van 23 plaatsen soms moeilijk te halen omwille van beperkte infrastructuur. Of de behoefte aan 23 plaatsen is niet aanwezig omwille van de kleinere omvang van de dorpen of gemeenten.

De ministerraad hechtte nog zijn goedkeuring aan de invoering van het systeem dat ervoor zorgt dat ouders ook in de zelfstandige sector kinderopvang volgens hun inkomen kunnen betalen.

Immers, vandaag betalen ouders in een gelijkaardige leefsituatie toch erg verschillende prijzen voor de voorschoolse opvang van hun kind al naargelang de initiatiefnemer die de opvangplaats aanbiedt.

Met de inzet van 42,5 miljoen euro wil minister Vanackere voor meer ouders een betaalbare kinderopvang garanderen.

Minister Vanackere kondigt aan dat in de week van 15 december alle zelfstandige initiatieven geïnformeerd zullen worden over de principes én de mogelijkheden van dit systeem. Vanaf 16 februari zal het systeem effectief opstarten. Zelfstandige initiatiefnemers die instappen kunnen hun opvang dan aan ouders aanbieden tegen een tarief dat rekening houdt met hun inkomen. Wanneer de initiatiefnemer dit wil, zal Kind en Gezin zowel de berekening van de ouderbijdrage als de facturering op zich nemen. Om het systeem te promoten ontvangen initiatieven die instappen een premie wanneer ze minstens 12 maanden in het systeem blijven werken. Om zoveel mogelijk ouders én initiatiefnemers te informeren zal begin 2009 een uitgebreide mediacampagne worden opgezet.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Harry Vanbuel
Tel: 02 552 64 89
GSM: 0475 89 49 25
Email: persdienst.vanackere@vlaanderen.be