VU medisch centrum

Nieuwe beroepscode geeft actuele richtlijnen voor professioneel handelen

4 december 2008

Iedere verpleegkundige krijgt binnenkort een exemplaar van de nieuwe beroepscode voor verpleegkundigen en verzorgenden. Helemaal up to date, met nieuwe artikelen en praktische handvatten voor het gebruik in de dagelijkse praktijk.

"De oude code is ruim tien jaar oud, dus het werd wel tijd", vindt Ineke van der Jagt, verpleegkundig hoofd zorgeenheid 3B. Samen met kwaliteitsmanager Ben Nijman vormt ze de redactiecommissie beroepscode van VUmc. "In 1997 heeft de toenmalige redactiecommissie de beroepscode van NU '91 als uitgangspunt genomen en daar een eigen invulling aan gegeven. Twee jaar later hebben we per artikel puntsgewijs enkele praktijkvoorbeelden toegevoegd. Op de vormgeving na is de code sindsdien onveranderd gehandhaafd, terwijl er vakinhoudelijk heel veel is veranderd."

Wat is nieuw?
De nieuwe Nationale Beroepscode is opgesteld door NU '91 en de V&VN. Van der Jagt speelde een adviserende rol. "De vormgeving is overzichtelijk en de praktische voorbeelden maken de artikelen specifiek. Nieuwe onderwerpen zoals het begeleiden van studenten, veilige zorg, kwaliteit en wetenschappelijk onderzoek maken deze code helemaal up to date. Als VUmc kunnen we ons hier helemaal in vinden. Daarom hebben we besloten de Nationale Beroepscode integraal over te nemen. Iedere verpleegkundige ontvangt binnenkort een exemplaar."

Waarom is de beroepscode zo belangrijk?
"VUmc hanteert weliswaar richtlijnen voor (on)gewenste omgangsvormen, maar die zijn te algemeen. Deze beroepscode is puur op verpleegkundigen gericht. De code is geen wet, maar een leidraad die je eigen denken scherpt en verhelderend inzicht geeft in hoe je professioneel moet handelen in een bepaalde situatie. Het is echt een basisstuk dat na lezing in de kast hoort."

Niet alleen voor verpleegkundigen, ook naar collega's uit andere disciplines en naar patiënten geeft de code helderheid. "Patiënten worden steeds mondiger, maar met dit document kun je duidelijk maken wat een patiënt van jou als verpleegkundige kan verwachten. Dat communiceren we ook naar patiëntenorganisaties."

Hoe gebruik je de beroepscode?
De hoofden en senior verpleegkundigen spelen een centrale rol in de implementatie van de code op de afdelingen en worden met presentaties op deze taak voorbereid. In het begeleidende boekje Hoe gebruik je de beroepscode zijn bovendien suggesties en casussen opgenomen voor het gebruik van de code op de werkvloer. Het boekje is bestemd voor individuele verpleegkundigen, teams en opleiders.

"De opleiding legt de basis voor professioneel handelen en is dus dé plaats om na te denken en te discussiëren over de toepassing in de praktijk. Dit onderwerp leeft heel erg bij studenten. Ik hoop dat zij oudere collega's op de afdelingen mee laten leren. Iedere verpleegkundige is vrij om de code bijvoorbeeld te verwerken in een beleidsnotitie of op te nemen in het kwaliteitsbeleid van de afdeling."

De verpleegkundigen van hematologie gebruiken de code tijdens teamvergaderingen als toetsinstrument. "Worstelt iemand met een ethisch dilemma, dan kijken we wat de code zegt en bespreken we wat we zelf vinden. Wat doe je bijvoorbeeld als een ouder van een minder begaafde patiënt niet vertelt dat hij binnenkort zal sterven? En hoe reageer je als je ziet dat die ouder daar achteraf erg veel moeite mee heeft? De Nationale Beroepscode biedt een handvat, maar de verpleegkundigen brengen de code tot leven."

Ursula Wopereis
bron: Verpleegkundekatern