Gemeente Winterswijk


Toch geen uitbreiding opvangcapaciteit azc Winterswijk

4 december 2008

Winterswijk -Het college van burgemeester en wethouders herziet zijn besluit van 14 oktober jl. om in te stemmen met het verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om tijdelijke uitbreiding van het azc Winterswijk. Het college vindt dat eerst de communicatie met de buurt verbeterd moet worden en dat ervaren overlast in de buurt teruggedrongen moet worden. Het besluit wordt vanavond meegedeeld aan de commissie burger en samenleving.

Op 24 november vond er een informatieavond plaats voor de buurt rondom het azc over de gevraagde tijdelijke uitbreiding. De avond was georganiseerd op verzoek van de gemeenteraad. Op de avond gaven buurtbewoners aan dat zij in de nabije omgeving van het azc in meer of mindere mate overlast ervaren. Het gaat onder meer om klachten over het rondhangen van jongeren, afval, het parkeren van auto's en geluidsoverlast. Daarnaast geven zij aan niet tevreden te zijn met de communicatie tussen het azc en de buurt.

Het college vindt dat er sprake moet zijn van een goede relatie tussen het azc en de buurt. Daarom heeft het college besloten om haar besluit van 14 oktober jl. terug te draaien. Binnenkort gaat de gemeente hierover in gesprek met het COA.

Eerder besluit
Op 14 oktober jl. besloot het college de gemeenteraad te adviseren om onder voorwaarden toestemming te verlenen aan het COA om tijdelijk voor de duur van een half jaar de opvangcapaciteit uit te breiden van 400 naar maximaal 550 personen. Op 30 oktober werd dit voorstel behandeld in de gemeenteraad. De raad gaf daarbij aan pas een besluit te willen nemen nadat er via een informatieavond met de buurt gesproken was.