Uitspraak Hoge Raad in Kort Geding antroposofische geneesmiddelen

05/12/2008 15:18

Weleda Nederland NV

Zoetermeer, 5 december 2008 - De Hoge Raad der Nederlanden heeft vandaag arrest gewezen in de zaak Antroposana en het vonnis in Kort Geding uit 2003 van de President van de Rechtbank Den Haag vernietigd. Daarmee komt een einde aan de mogelijkheid om - hangende de uitkomst van een parallel lopende bodemprocedure - een beperkte groep antroposofische geneesmiddelen op de markt te mogen verhandelen.

Het Europese Hof van Justitie te Luxemburg oordeelde op 20 september 2007 dat de geneesmiddelenrichtlijn 2001/83/EG een alomvattende regeling is. Dat betekent, volgens het Hof, dat geneesmiddelen alleen met een vergunning krachtens deze richtlijn in de handel mogen worden gebracht.

De antroposofische organisaties vinden de uitspraak van de Hoge Raad onbegrijpelijk. Op 29 september 2008 oordeelde de Europese Commissie dat, gezien de decennialange traditie van antroposofische geneesmiddelen in diverse landen van de EU, de wenselijkheid van een afzonderlijk wettelijk kader voor producten van deze traditie moet worden beoordeeld. Nu de Europese wetgever zich daarover zo duidelijk uitlaat, is het voor de antroposofische organisaties onbegrijpelijk dat de Hoge Raad kennelijk hiermee geen rekening wil houden.

Zij zijn inmiddels in overleg met Ministerie en Inspectie om te bekijken hoe voor individuele patiënten de betreffende antroposofische geneesmiddelen toch beschikbaar kunnen blijven, zonder dat patiënten gedwongen worden zelf de geneesmiddelen in andere lidstaten te bestellen.

De antroposofische organisaties zetten zich al jaren in voor een specifieke registratieregeling. Veel van de antroposofische geneesmiddelen kunnen worden geregistreerd als homeopathische of als kruidengeneesmiddelen. Voor een ander deel laat de minister slechts de registratiemogelijkheid als regulier geneesmiddel.

In 2002 voerden consumenten en zorgverleners een grootscheepse actie. Daarbij werden 65.000 handtekeningen ingezameld en aangeboden aan de Tweede Kamer. Deze deed vervolgens per kamerbrede motie een beroep op de minister van VWS om een overgangsregeling te treffen tot aan het moment dat de Europese regelgeving meer duidelijkheid zal gaan bieden over de registratie van antroposofische geneesmiddelen. De minister weigerde uitvoering van deze motie. In Nederland maken circa 200.000 patiënten gebruik van antroposofische gezondheidszorg en geneesmiddelen.





http://www.antroposofica.nl