Gemeente Maassluis

Vragen PvdA over problemen met de openbare verlichting

De fractie van de PvdA heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over problemen met de openbare verlichting.

De vragen zijn:

Opnieuw vragen we uw aandacht voor het feit dat grote gedeelten van de openbare verlichting in en rondom Hof Zuid het niet wederom niet doen. We verwijzen u kortheidshalve naar onze eerdere schriftelijke vragen van 20 februari 2008 en onze mondelinge vragen van 25 maart 2008. U antwoordde dat u in overleg zou treden met Eneco en Citytech en zou kijken of het bestaande contract zou kunnen worden aangepast en/of er sancties zouden kunnen worden getroffen tegen de wanprestaties van deze bedrijven. Daarnaast zijn er problemen met de openbare verlichting op het Balkon. Dat brengt ons tot de volgende vragen:
1. Bent u op de hoogte van de nu al wekenlange storing aan de openbare verlichting bij Hof Zuid, vooral op de Merellaan? Waarom duurt het zo lang voordat deze storing wordt verholpen?
2. Bent u het met de PvdA fractie eens dat er afgelopen jaar zo veel uitval is geweest dat er nu dringend met City Tech en Eneco moet worden gesproken over het nakomen hun verplichtingen? Hoe denkt u over het idee om bij dergelijke wanprestaties slechts een deel van de rekeningen te betalen?

3. In Hof Zuid moeten bewoners in kleine verenigingen van eigenaren zelf zorg dragen voor de verlichting van de wegen aan de achterkant van de woningen. Bent u met de PvdA fractie van mening dat de verlichting op een weg waar auto's kunnen komen van enkele vele huishoudens niet hetzelfde regime dient te hebben als een eigen oprijlaan of achterpad? Wie is er op dit moment verantwoordelijk voor die verlichting (bewoners, gemeente, de OCB)? Ziet u mogelijkheden om de verantwoordelijken op korte termijn ertoe te bewegen de verlichting zo snel mogelijk te laten werken?

4. Zijn dergelijke constructies van particulieren die moeten zorgen voor de gehele publieke ruimte met inbegrip van de verlichting ook in de planning voor de tweede fase van de Burgemeesterswijk of het Balkon? Zo ja, zijn de eerste ervaringen geen aanleiding om daar van af te zien? Zo nee, waarom niet?
5. Welke afspraken zijn er gemaakt met de bouwers / ontwikkelaars over de openbare verlichting op het Balkon? Er wonen nu al veel mensen die nog in de rotzooi van een wijk in aanbouw leven. Dat is altijd het geval in een nieuwe wij, maar het ontbreken van afdoende openbare verlichting, zeker met de inbraakgolf van enkele maanden geleden, is natuurlijk extra onwenselijk. Wanneer zal de openbare verlichting op orde zijn in de straten waar de woningen al (bijna) zijn opgeleverd?

6. Bent u het met de PvdA fractie eens dat ook de eerste bewoners van een wijk moeten kunnen rekenen op een behoorlijk niveau van openbare voorzieningen en dat de ervaringen bij Hof Zuid (woningen al 1,5 jaar geleden opgeleverd) daarbij geen goed voorbeeld zijn voor de komende jaren op het Balkon? Zo ja, wat gaat u ondernemen om het op het Balkon en andere projecten in de toekomst beter te laten verlopen?