Gemeente Enschede

Ruim 400 aanmeldingen architectuurprijsvraag `t Vaneker

Gemeente Enschede en de Rabobank Enschede - Haaksbergen zijn verheugd met de 400 aanmeldingen van architecten uit binnen- en buitenland voor de architectuurprijsvraag voor het nieuwe plan 't Vaneker. Hoewel niet alle aanmeldingen zullen resulteren in een inzending is deze belangstelling volgens wethouder Bleker een belangrijk signaal dat Enschede met 't Vaneker in staat is een onderscheidend woningbouwconcept te ontwikkelen.

In 't Vaneker worden circa 200 royale tot zeer grote kavels in de topcategorie uitgegeven en vier zeer luxueus uitgevoerde wooncomplexen gebouwd. Aan architecten wordt gevraagd een woning binnen een zogenaamd Twents Cluster te ontwerpen en aan te geven hoe binnen zo'n cluster tot optimale samenhang kan worden gekomen. Met 't Vaneker geeft Enschede een vervolg aan de traditie van hoogwaardige architectuur en ruimtelijke kwaliteit hetgeen mede wordt bereikt door op een vooruitstrevende wijze om te gaan met particulier opdrachtgeverschap en inpassing in het landschap.

De meeste architecten die zich hebben aangemeld voor deelname aan de prijsvraag zijn uit Nederland afkomstig. Maar ook enkele tientallen buitenlandse architecten, voornamelijk uit Duitsland, maar ook uit België, Oostenrijk, Luxemburg en Italië hebben te kennen gegeven voor dit unieke project te willen ontwerpen.

Het prijzengeld voor de winnaar bedraagt 5.000 euro. De vier nummers 2 en de winnaar van de publieksprijs ontvangen 2.500 euro. De jurering van de ontwerpen vindt eind februari 2009 plaats, waarna de prijzen in mei 2009 worden uitgereikt.

't Vaneker is een gebied dat zich kenmerkt door een zeer hoogwaardig Twents landschap dicht bij de stad. In dit gebied wil de gemeente met een zo groot mogelijk respect voor het fraaie landschap een hoogwaardig woonmilieu ontwikkelen. Om zo mede invulling te geven aan de doelstelling van Enschede voor alle inwoners voldoende woonmilieus aan te bieden.
In 't Vaneker komen drie typen woningen te weten: Buitenplaatsen, Landhuizen en Twentse Clusters. Voor alle drie de typologieën geldt dat "vrijheid" het sleutelbegrip is. Los van enkele randvoorwaarden is de koper vrij te bouwen wat hij wil. Streven van de gemeente is om de woondroom van elke kavelkoper waar te maken. Daarnaast wordt een deel van de bestaande bebouwing van Het Zuidkamp ingepast.

Geplaatst: 05 december 2008.

Bijlage(n)

Open 08-12-05_Bijlage_bij_persbericht_.doc
08-12-05_Bijlage_bij_persbericht_.doc

5 december 2008