Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 5 december 2008 2 Ons kenmerk Uw kenmerk VenW/DGW 2008/2068 - Onderwerp
Aanvullende informatie en vervolg op Deltacommissie

Geachte voorzitter,

Op 3 september jongstleden is het advies van de Deltacommissie `Samen werken met water' verschenen. Op 12 september heb ik u de kabinetsreactie op het advies van de Deltacommissie toegestuurd (brief met kenmerk V&W/DGW 2008/1403). Ten aanzien van het advies zijn in de Tweede Kamer in de afgelopen maanden vragen gesteld over de gehanteerde klimaatscenario's en over de kosten. Doel van deze brief is u over deze onderwerpen documenten te verstrekken van de voormalige Deltacommissie, en aan te geven op welke wijze het kabinet hier in haar verdere uitwerking mee om wil gaan.

Achtergrondrapport Deltacommissie klimaatonderzoek De Deltacommissie heeft voor de totstandkoming van haar advies een onderzoek laten doen door een groep (inter)nationale wetenschappers, waaronder IPCC deskundigen, naar de laatste inzichten over klimaatscenario's. Dit achtergrondrapport werd eerder nog niet vrijgegeven door de Deltacommissie, omdat hierover een internationale wetenschappelijke publicatie wordt voorbereid en voorafgaand aan een publicatie zoals deze eerst nog een "peer review" plaatsvindt. Vooruitlopend op de afronding van de "peer review" is een Nederlandse vertaling van de huidige versie van dit onderzoek gemaakt. Bijgaand ontvangt u deze Nederlandse vertaling. Dit document wordt door de voormalige Deltacommissie gelijktijdig openbaar gemaakt via haar website.

Zodra de "peer review" is afgerond en de internationale wetenschappelijke publicatie plaatsvindt, wordt deze informatie u eveneens toegezonden. In het Nationaal Waterplan, dat binnenkort verschijnt, wordt nader ingegaan op de wijze waarop het kabinet om wil gaan met klimaatscenario's in het waterbeleid. Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VenW/DGW 2008/2068

Onderbouwing van de indicatie van kosten van de Deltacommissie De Deltacommissie heeft in haar rapport een indicatie van de kosten gegeven. In een Wob-verzoek is het Ministerie van Verkeer en Waterstaat gevraagd om inzage te geven in de documenten die ten grondslag liggen aan de kosteninschatting van de Deltacommissie. Bijgevoegd vindt u de documenten die naar aanleiding van dit Wob-verzoek openbaar zijn gemaakt.

Het kabinet onderschrijft dat er forse investeringen nodig zijn en heeft in haar reactie op het advies van de Deltacommissie van 12 september aangekondigd in 2009 met een ontwerp voor een Deltawet te komen, waarin onder meer `de wijze waarop een solide financiële basis geregeld wordt' is aangegeven.

De komende periode zullen de aanbevelingen van de Deltacommissie verder worden uitgewerkt in een Deltaprogramma, dat besproken zal worden met uw Kamer. Hierbij hoort ook een onderbouwing van de noodzakelijke investeringen die dat met zich meebrengt. Voor de afzonderlijke maatregelen zullen vervolgens planstudies verricht worden en worden kosten en baten in beeld gebracht. Op basis hiervan vindt besluitvorming plaats. Bij de aanbieding van het Nationaal Waterplan zal ik u nader infomeren over de wijze waarop het kabinet vervolg geeft aan het advies van de Deltacommissie.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa

Bijlagen:

- Vertaling van Achtergrondrapport Deltacommissie Klimaatscenario's
- Brief aan RTL n.a.v. Wob-verzoek, inclusief bijlagen (Werkdocument Deltacommissie Indicatie kosten Deltaprogramma en Overzicht kosten uit concept rapport)


---