VU medisch centrum

Opvallend

4 december 2008

Opvallend nieuws over medewerkers van het VU medisch centrum

Biomedisch onderzoeker Joke den Haan is een van de vier vrouwen die een MEERVOUD-subsidie ontvangen. De subsidie is haar toegekend voor haar onderzoek naar dendritische cellen. Dendritische cellen vertonen een hoge mate van functionele diversiteit. Deze heterogeniteit wordt mede beïnvloed door de rol die signaalmoleculen in de dendritische cellen spelen. Den Haan wil in haar onderzoek onder andere de werking van deze signaalmoleculen in de homeostase in kaart brengen. MEERVOUD staat voor MEER Vrouwelijke Onderzoekers als Universitair Docent. De onderzoeksters ontvangen ieder een bedrag van 213.263 euro om daarmee als universitaire docent hun onderzoek uit te kunnen voeren. Hiermee wil NWO de doorstroom van vrouwelijke post-docs naar hogere wetenschappelijke posities bevorderen. Met de verkregen subsidie wordt een tijdelijke positie voor universitair docent gecreëerd, met de garantie dat de persoon daarna doorstroomt naar een vaste aanstelling.

Hans van Beek , medische genoomanalyse, heeft samen met bioinformaticus Thomas Binsl en Koen Verhoef van het technology transfer office de NGI Venture Challenge prijs 2008 gewonnen. De prijs, bestaande uit 5000 euro, werd op 11 november uitgereikt op het Genomics Momentum congres in Rotterdam. Het team heeft in een serie van workshops gewerkt aan het opzetten van een ventureplan en subsidieaanvraag voor het bedrijf FluxTrax. Dit spin-off bedrijf van VUmc en VU gaat farmaceutische bedrijven helpen om de effectiviteit van kandidaat medicijnen in te schatten voordat deze in de kliniek worden getest. FluxTrax heeft hiervoor onder andere een innovatief software pakket ontwikkeld dat metingen van metabole activiteit in biologische systemen inzichtelijk kan maken. De jury roemde in het bijzonder de vele verschillende toepassingsmogelijkheden van het technologie platform dat door het bedrijf wordt ontwikkeld en vermarkt.

Marjolein Bij de Vaate heeft een onderscheiding gekregen voor haar posterpresentatie over de SECURE study. Dit gebeurde tijdens de 18de World Congress on Ultrasound in Obstetrics and Gynaecology, dat in augustus in Chicago, VS, plaatsvond. Bij de Vaate presenteerde daar resultaten van onderzoek naar het zichtbaar maken door middel van echoscopie van het litteken in de baarmoeder na een keizersnede. Meer dan de helft van alle vrouwen heeft na een keizersnede een uitsparing ('niche') bij het litteken. Zij krijgen vaak te maken met menstruatiestoornissen. Een kleine endoscopische ingreep kan de klachten verhelpen.

Christina Vandenbroucke-Grauls was een van de zeven aanwezigen aan wie eind oktober de jaarlijkse prijs voor leiderschap op het gebied van zorgvuldig antibioticagebruik werd overhandigd. De prijs was door de Alliance for the Prudent Use of Antibiotics, APUA toegekend aan de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid, SWAB, en de Werkgroep Infectiepreventie, WIP. Vandenbroucke-Grauls is een van de drijvende krachten achter de WIP. Zij was 16 jaar lid van de werkgroep, waarvan 11 jaar als voorzitter. Met deze prijs wil APUA zorgvuldig antibioticagebruik promoten om resistentie tegen te gaan.

De StudentenOnderzoeksPrijs VUmc 2008 is uitgereikt aan Jan Bart Koorstra . Hij werd door een deskundige jury uit drie genomineerden op de eerste plaats gezet. De publieksprijs ging naar Daniel Kadouch. De StudentenOnderzoeksPrijs VUmc wordt jaarlijks uitgereikt aan de student met de beste wetenschappelijke stage. Koorstra liep zijn stage aan de John Hopkins University in Baltimore, waar hij onderzoek deed naar het gebruik van micro-RNA als biomarker voor pancreas kanker. De prijs van 1000 euro gaat hij gebruiken voor de bekostiging van zijn proefschrift.
bron: Tracer