Ministerie van Algemene Zaken

Radio-gesprek met de minister-president na de ministerraad (NOS, Met het Oog op Morgen, Radio 1)

Radio / TV-interview | 05-12-2008

Minister-president Balkenende, na afloop van de wekelijkse ministerraad, over de verwachte recessie, de kabinetsmaatregelen en de eventuele bezuinigingen.

SLOTBOOM:
Een dramatische boodschap vandaag van de premier en ik vroeg waarom hij daar vandaag mee kwam.


BALKENENDE:
Ik heb gezegd dat we rekening moeten houden met de komst van een recessie. En dat is iets dat we de afgelopen maanden eigenlijk nog niet voor mogelijk hielden.

SLOTBOOM:
Een recessie, laten we even helder zijn, dat is?


BALKENENDE:
Dat betekent dat je gedurende twee kwartalen die direct op elkaar volgen een negatieve economische groei hebt. Dus naar een krimp van je economie. Normaal gesproken is het zo dat je gewoon groei hebt. We krijgen nu te maken niet met een groei, maar met een krimp van de economie. Dus dan is het niet plus één procent, maar min en dan komt er een getal achter.

SLOTBOOM:
Waar baseert u deze voorspelling op?


BALKENENDE:
Dat is op dit moment gebaseerd op signalen die we horen vanuit de internationale instellingen, als IMF, OESO, of de Europese Commissie. Het is ook een verwachting die ik ook een beetje stoel op basis van gesprekken die ik deze week had met ondernemers.

SLOTBOOM:
U heeft gesproken met bijvoorbeeld?


BALKENENDE:
Ondernemers van bijvoorbeeld Nedcar, DAF, Corus, mensen uit de bouwwereld.

SLOTBOOM:
Wat zeggen die?


BALKENENDE:
Die zijn erg somber, omdat zij nu iets zien wat zij nog nooit mee hebben gemaakt op deze manier. Een enorm inzakken van orders. Portefeuilles die leeg raken. De productiecapaciteit is veel groter dan men nu op het ogenblik kan verkopen. Dat betekent dat deze bedrijven zich genoodzaakt zien een aantal weken de productie te staken.

SLOTBOOM:
Investeringen storten in. Mensen moeten verdwijnen?


BALKENENDE:
Ja, als je dat bij elkaar optelt kom je tot een heel vervelend economisch beeld.

SLOTBOOM:
En dan krijgen we nog de cijfers van het Centraal Planbureau, die komen volgende week maandag. Dat zal ook niet vrolijker zijn, kunnen we verwachten. Dat is, u zei het al, feitelijk is het een unieke situatie. Het is misschien wel die combinatie van die kredietcrisis en die economische crisis.


BALKENENDE:
Dat is het probleem van dit moment. Het is zo dat in de economie heb je altijd periodes van hoogconjectuur en van laagconjectuur. Er zijn tijden dat het beter gaat. Dat het soms moeilijk is om mensen te krijgen. Er zijn tijden dat het tegen zit. Dat wisselt elkaar af. Dan heb je een normale conjectuurbeweging. Maar wat we nu meemaken dat is eigenlijk van totaal ander orde, want het is begonnen met een financiële crisis. Toen merkte je dat het wantrouwen begon toe te nemen. Dan is het een kwestie van wachten tot het moment dat ook de aandelenmarkten geïnfecteerd raken. Dat is gebeurd. Vervolgens, en dat zien we nu wereldwijd, zien we dat mensen twijfels hebben gekregen. Men koopt geen auto's meer, of veel minder auto's. Men is bang om duurzame consumptiegoederen aan te schaffen. Het wantrouwen slaat gewoon om zich heen. We zitten midden in die toestand. Dat is ook wat ik hoorde van mensen uit het bedrijfsleven. Die zeggen: wat we nu zien dat hebben we eigenlijk nog nooit meegemaakt. Vanwege de enorme omvang van de terugval. En dat gaat erg hard. Want ik hoorde dus ook van bedrijven dat nu ineens tijdelijke werknemers, uitzendkrachten, die worden eigenlijk allemaal nu, die krijgen allemaal te horen: het zit er niet meer in. We moeten je nu laten gaan. Bedrijven als Nedcar, wat ik erg jammer vond. Ik heb een paar jaar geleden meegemaakt dat ze het toen moeilijk hadden. Sommige modellen werden niet meer geproduceerd. Het was moeilijk voor het bedrijf en dat heeft er dus ook voor gezorgd dat sommige werknemers andere banen konden vinden. En wat merk je nu de laatste tijd? Er konden andere type auto's worden geproduceerd, werknemers die er vroeger werkten werden terug naar het bedrijf gehaald. Men zat dus weer in de way-up, het ging dus weer beter. En nu ineens merkt men het inzakken van de automarkt. Dat is heel tragisch.

SLOTBOOM:
Het wordt een neerwaartse spiraal. Dat is inderdaad die dramatische boodschap. U bent het kabinet. Wat doet u eraan? Ik weet, u heeft allerlei maatregelen aangekondigd. Die hoeven we niet na te lopen, maar die houden dit echt niet tegen.


BALKENENDE:
We kunnen als staat nooit de economie overnemen. Dat moeten we ook niet willen. We kunnen nooit alle onzekerheden voor eigen rekening gaan nemen. Ook dat kan niet, daar moet ik eerlijk in zijn. We hebben elkaar op het ogenblik heel hard nodig en ik ga uitleggen waarom. Het is een verantwoordelijkheid, ook van werkgevers en werknemers, om te kiezen voor -dat zeiden we eerder al tegen elkaar- een verantwoorde loonontwikkeling. Ik weet ook dat een vakbeweging zegt: voor ons geldt dat de werkgelegenheid altijd op de eerste plaats komt. Dat is één. Tweede is: juist in deze tijd zal het er op neerkomen van ben je in staat om door middel van innovatie, nieuwe technologie, kijken hoe je je productie anders kunt organiseren, wellicht nieuwe diensten en producten op de markt brengen. Dat je deze moeilijke tijd ook ziet als een bepaalde kans om zaken anders of beter te gaan doen.

SLOTBOOM:
Wat ik u hier hoor zeggen is eigenlijk een anti-Keynesiaans standpunt. U zegt die crisis die is er, dat zal een hoop betekenen. Een heleboel vervelende zaken. Daar moet men zich op instellen. Wat u zult gaan krijgen, dat kun je nu al voorspellen, is dat -en dat is dan die Keynesiaanse tactiek- bedrijven, vakbonden zullen zeggen: die bestedingen die inzakken die moet de overheid gaan compenseren.


BALKENENDE:
Als ik nu zie wat er op dit moment gebeurt, (onverstaanbaar, red.). Dus het deel van het nationaal inkomen, dat wij noemen dat is de staatsschuld. Dat niveau was 42 procent. Dat is nu gestegen naar 57. Dat is enorm. Dat zit hem in de overnames van banken, de kapitaalinjecties. Dat komt wel weer terug.

SLOTBOOM:
Maar ook niet verder omhoog?


BALKENENDE:
Het is een behoorlijk groot getal. Dat is wat we dan doen ten aanzien van de financiële sector. Het pakket hoeven we nu niet met elkaar te bespreken, maar we hebben de nodige dingen gedaan om de economie te ondersteunen. Maar we doen het wel op een manier dat we zeggen: we gaan niet zomaar geld pompen in e economie. Bijvoorbeeld, ik heb vorige week kritische opmerkingen gemaakt over het Verenigd Koninkrijk. Men gaat daar de BTW verlagen. Dat is een duur instrument en het heeft alleen maar zin om zoiets te doen als je ook zeker weet dat mensen dan meer gaan besteden.

SLOTBOOM:
Maar hoe lang gaat u dit volhouden? Want ik zei het al, volgende maand, over twee maanden, die vraag die komt. Als die investeringen, dat kunnen we nu al voorspellen, die zakken weg. De consumptie die zakt weg. Dan wordt de vraag, ik zeg het al: wie gaat die vraag creëren dat die economie overeind blijft?


BALKENENDE:
Het gaat er mij wel om dat we dan ook de zaken heel goed en scherp met elkaar bekijken en analyseren. Neem nu bijvoorbeeld de inkomenssituatie van mensen in Nederland. Die inkomenssituatie volgend jaar is nog helemaal niet zo slecht.

SLOTBOOM:
Nee, maar dat zal echt nog wel veranderen.


BALKENENDE:
Het ergste is als je je baan verliest, want dan krijg je een inkomensterugval. Maar degene die gewoon hun baan houden, het overgrote deel van de mensen houdt gelukkig wel de baan, dan heb bijvoorbeeld te maken met CAO's die zijn afgesloten tegen de achtergrond van hogere inflatieontwikkeling. Vervolgens zakt die inflatie wat betekent dat je gewoon in feite netto meer in de portemonnee overhoudt. Dus de inkomenssituatie die zie ik voorlopig nog helemaal niet zo slecht. En als de inkomenssituatie niet slecht is voor mensen dan speelt er heel iets anders. Dan hoeven we er niet extra geld bij te stoppen, maar hoe kun je zorgen dat mensen het geld ook besteden. Bij alles wat we doen moet je die dingen doen die ook echt zoden aan de dijk zetten. Dat is heel wat anders dan maar wat geld in de economie pompen, want dat moet echt meer gericht gebeuren.

SLOTBOOM:
Ik snap het. U kiest voor een behoedzame aanpak. Tot slot. Recessie, dan is het woordje bezuiniging niet ver weg. Moeten we dat ook niet gaan aanschuiven?


BALKENENDE:
Het is goed om even uit te leggen hoe de techniek werkt. U weet dat het stabiliteits- en groeipact in Europa zegt dat landen niet een financieringstekort mogen hebben van meer dan drie procent. We hebben in Nederland gezegd: we laten het niet zo ver komen. Als je bij die min twee komt moet je echt even op gaan passen.

SLOTBOOM:
Gaan we daar komen?


BALKENENDE:
Voorlopig zijn we daar nog helemaal niet aan toe.

SLOTBOOM:
Bezuiniging is nog niet aan de orde?


BALKENENDE:
Nee, en er komt nog iets anders bij. We hebben in Nederland nu de begrotingssystematiek, we noemen dat het trendmatige begrotingsbeleid, dat wanneer je aan het begin van een kabinetsperiode je uitgavenkaders gewoon vaststelt, dan kan je die ook volhouden gedurende die periode. Tenzij je op een gegeven moment in die kritische zone komt van de min twee. Zo ziet het er voorlopig nog niet uit. We zullen wel zien dat het begrotingsoverschot, dat zal wel eens om kunnen slaan naar een tekort op grond van die ontwikkelingen die nu dramatisch zijn. Maar dat is nog geen ombuigen.

SLOTBOOM:
Ik hoop dat de luisteraar het nog kan volgen. Maar de conclusie is, geloof ik, het is nog niet tijd voor bezuinigingen.


BALKENENDE:
Voorlopig is dat even niet nodig, omdat uitgavenkaders vast zijn en we zitten nog niet in de buurt van de min twee.

SLOTBOOM:
Ik dank u voor het gesprek.


BALKENENDE:
Graag gedaan.
(letterlijke tekst, ongecorrigeerd)