Ingezonden persbericht


Persinformatie

Minder stemklachten door zachte stoffering

Een goede akoestiek is belangrijk voor mensen met stemproblemen. Zachte stoffering als tapijt kan daarbij een goede hulp zijn. Zowel in de thuis- als in de kantoorsituatie.

Een zachte stem, een hese stem. Sommige mensen hebben nu eenmaal niet die perfecte articulatie van bijvoorbeeld een nieuwslezer. Wie slecht verstaanbaar is, krijgt de neiging z'n stem te verheffen. Dat helpt niet en gaat van kwaad tot erger. Behalve de stem- en spraakproblemen die er al waren, geeft dat forceren nog eens extra druk op de toch al kwetsbare stembanden.

Absorptie
Voor een betere verstaanbaarheid moet de akoestiek van de ruimte worden aangepakt. Kale ruimtes weerkaatsen het geluid te veel; hoge en lage tonen raken vervormd. Het blijkt dat textiele vloerbedekking, in vergelijking met harde vloeren, meer dan 10x zoveel van de via de lucht verplaatste geluidsgolven absorbeert. Daardoor daalt het totale geluidsniveau. Een verbeterde akoestiek is niet alleen van belang in de thuissituatie. Ook in openbare ruimtes als spreekkamers, vergaderzaaltjes of klaslokalen is geluidscomfort van het grootste belang. Ligt daar een harde ondergrond, bijvoorbeeld parket of linoleum, dan kan een op maat gemaakt `kamerbreed' karpet al uitkomst bieden.

Kantoren
Ook voor kantoren is tapijt een verantwoorde keuze. Daar is concentratievermogen essentieel. Een textiele vloer vermindert de impact van omgevingsgeluiden waaronder de achtergrondruis van overleggende of telefonerende collega's. In een gedempte, sfeervolle omgeving gaan mensen als vanzelf zachter praten. En dat spaart je stem. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de werk- of studeerkamer thuis, tegenwoordig vaak een soort dependance van kantoor. Hier is het vooral loopgeluid in huis en straatlawaai dat vervelend kan zijn. Een rustige werkomgeving betekent meer productiviteit. Aan het tapijt zal het niet liggen. Dat is ook in slijtvaste projectkwaliteiten leverbaar in een verrassende caleidoscoop aan kleuren, texturen en dessins.

TIP
Niet alle tapijt dempt in dezelfde mate. Daarom is in het Product Informatiesysteem Tapijt (PIT) een nieuw symbooltje opgenomen voor tapijt met zeer goede geluiddempende eigenschappen. U vindt deze PIT-symbolen achterop de tapijtstalen.

Meer informatie?
Kijk op www.tapijtnet.nl en www.zachtaanjevoeten.nl voor uitgebreide informatie over de pluspunten van tapijt in huis. Of maak een afspraak met een tapijtadviseur bij u in de buurt. Ook kunt u het boekje `Alles over tapijt' aanvragen via www.tapijtnet.nl.