GlaxoSmithKline doneert $250.000 extra voor wereldwijd LF programma

05/12/2008 01:00

GlaxoSmithKline BV

Herbevestiging inzet GlaxoSmithKline en The Carter Center voor wereldwijde volksgezondheid door uitbreiding LF programma

GSK topman markeert de 10e verjaardag van de campagne voor de uitroeiing van lymfatische filariasis (LF) met de donatie van het miljardste albendazol tablet en een subsidie aan The Carter Center.

Zeist, 5 december 2008 - Tijdens een bijeenkomst met Jimmy Carter, de voormalige President van de VS en oprichter van The Carter Center, en een internationale groep opinieleiders op het gebied van wereldwijde volksgezondheid, heeft GlaxoSmithKline een donatie van $250.000 bekend gemaakt. The Carter Center gaat dit geld gebruiken om het Ministerie van Volksgezondheid van Ethiopië te helpen met de lancering van een programma voor de uitroeiing van lymfatische filariasis (LF).

Dat programma gaat van start in de Gambella regio in Ethiopië die bekend staat het als het deel van het land waar LF het meest voorkomt. De donatie aan The Carter Center maakt in die regio een tweejarig initiatief mogelijk voor de opschaling van massale geneesmiddelentoediening tegen LF.

De aankondiging is gedaan in The Carter Center in Atlanta tijdens de viering van de 10e verjaardag van GSK's inzet voor het Global Program to Eliminate LF. LF blijft een van de zeven ziekten die de International Task Force for Disease Eradication als uitroeibaar beschouwt, net zoals polio, de bof, rubella, varkenslintworm, Guinea worm ziekte, en mazelen. Sinds het LF program 10 jaar geleden begon, is voorkomen dat 6,6 miljoen kinderen LF hebben opgelopen. Tijdens de bijeenkomst heeft GSK ook een opschaling aangekondigd van haar productie, om de levering van het geneesmiddel voor het programma te verviervoudigen.

Andrew Witty, de hoogste man van GlaxoSmithKline, heeft de inzet van zijn bedrijf voor wereldwijde volksgezondheid herbevestigd, met een focus op ziekten in ontwikkelingslanden. Hij zei: "GSK heeft een bijzonder diepgaande betrokkenheid bij ziekten van ontwikkelingslanden. Onze inzet is niet verminderd in de huidige, wereldwijd moeilijke economische omgeving . GSK blijft een vrijgevig lid van de samenleving en we doen ons best om mensen te helpen die het niet zo goed hebben als wij. Verbetering van de kwaliteit van leven van mensen overal ter wereld is zowel een ethisch vereiste als een kwestie van goede zakelijke praktijkvoering."

Een duidelijk voorbeeld van de lange termijn betrokkenheid: het Global Program to Eliminate LF, in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, is afhankelijk van de donatie van twee geneesmiddelen die noodzakelijk zijn voor de eliminatie van LF. Het gaat om albendazol en Mectizan(R) van respectievelijk GlaxoSmithKline en Merck & Co. Inc.

De doelstelling van het programma is tweeledig: eliminatie in 2020 van LF als een volksgezondheidsprobleem en vermindering van de lichamelijke, sociale and economische ontberingen van personen die geïnvalideerd zijn door LF.

In de afgelopen 10 jaar is het programma, ondersteund door the Global Alliance to Eliminate LF, uitgegroeid tot het snelst opgeschaalde programma voor geneesmiddelentoediening in de geschiedenis van de volksgezondheid. Het is op weg om het grootste geneesmiddelen donatieprogramma te worden dat ooit door de farmaceutische industrie is ondersteund. Sinds de geneesmiddelentoedieningen zijn begonnen in 2000, heeft het programma meer dan 570 miljoen mensen bereikt in 48 van de 83 landen waar LF voorkomt. Deze maand doneert GSK het miljardste albendazol tablet. Diverse landen hebben het 5-jarige toedieningsprogramma afgerond - nodig om eliminatie te bereiken - inclusief Egypte en Sri Lanka. En de gegevens laten zien dat het programma op schema is voor een succesvolle uitroeiing van de ziekte in die landen.

President Carter zei: "We staan op het punt van belangrijke doorbraken op het gebied van de eliminatie en uitroeiing van een aantal tropische ziekten, met name lymfatische filariasis, Guinea worm ziekte en polio. Geen van deze vorderingen zou mogelijk zijn zonder de samenwerking en de inzet van zowel de publieke als de private sector. Ik prijs GlaxoSmithKline voor het leiderschap bij het vormgeven van manieren waarop we de uitdagingen van de ziekten van ontwikkelingslanden aanpakken. Ik bedank hen voor de samenwerking met The Carter Center in de afgelopen 10 jaar." Sinds 2000 heeft The Carter Center het Ministerie van Volksgezondheid van Nigeria geholpen met meer dan 22 miljoen behandelingen tegen LF.

Witty heeft bevestigd dat GSK is begonnen met een productielijn die voorziet in een viervoudige toename van de huidige wereldwijde productiecapaciteit voor albendazol tabletten. De nieuwe fabriek, die gebouwd gaat worden in Nashik, in India, stelt GSK in staat om tegen het jaar 2010 meer dan 600 miljoen tabletten te produceren. GSK investeert bijna (tt)200.000 (ongeveer 300.000 euro) in de fabriek en in aanpassing van bestaande productie apparatuur. Deze enorme toename in capaciteit verbetert het leven van meer dan 550 miljoen mensen in India. Zij lopen het risico op deze invaliderende ziekte die India momenteel jaarlijks naar schatting 840 miljoen euro kost. Dit als gevolg van behandelingskosten en verminderde werktijd.

Over lymfatische filariasis - Lymfatische filariasis, vaak elefantiasis of olifantsziekte genoemd, is een parasitaire infectie verspreid door muggen. De infectie veroorzaakt een enorme en pijnlijke zwelling van de benen, borsten en genitaliën. LF, een zogenoemde verwaarloosde tropische ziekte, treft bijna uitsluitend de armste mensen in de wereld. Ongeveer een vijfde van de wereldbevolking (1,3 miljard mensen) loopt risico op LF en ongeveer 120 miljoen mensen in 83 landen zijn op dit moment geïnfecteerd.

Over GlaxoSmithKline

GlaxoSmithKline behoort tot de leidende, innovatieve farmaceutische en healthcare bedrijven in de wereld. Het is de bedrijfsmissie van GSK om de kwaliteit van leven van mensen te verbeteren door hen in staat te stellen een actiever leven te leiden, zich beter te voelen en langer te leven.

Over The Carter Center - A not-for-profit, nongovernmental organization, The Carter Center has helped to improve life for people in more than 70 countries by resolving conflicts; advancing democracy, human rights, and economic opportunity; preventing diseases; improving mental health care; and teaching farmers in developing nations to increase crop production. The Carter Center was founded in 1982 by former U.S. President Jimmy Carter and his wife, Rosalynn, in partnership with Emory University, to advance peace and health worldwide. The Center's health programs were honoured with the 2006 Gates Award for Global Health from the Bill & Melinda Gates Foundation. Please visit www.cartercenter.org to learn more about The Carter Center.

//// Einde persbericht ////

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.gsk.nl