FloraHolland


FloraHolland werkt samen met Alcomij en Hoza aan nieuwe stapelwagen

FLORAHOLLAND (4 december 2008) - Sinds oktober 2007 zijn de firma's Alcomij en Hoza betrokken bij de ontwikkeling van de uniforme stapelwagen van FloraHolland. De intentie is om met deze firma's een raamcontract aan te gaan waarin Alcomij en Hoza de hoofdaannemer zijn voor de productie en modificatie van naar verwachting 265.000 stapelwagens. Afgelopen februari tekende FloraHolland met Alcomij en Hoza hiervoor een intentieverklaring. Nu wordt gewerkt aan een raamcontract met de betrokken partijen. Een onderdeel hiervan is het sourcingplan. Om de goede balans tussen prijs en kwaliteit te krijgen wordt met Alcomij en Hoza en een externe adviseur gekeken naar de mogelijkheden voor productie elders, bijvoorbeeld in Azië en het Midden-Oosten. Mogelijk worden grote delen van de stapelwagen geproduceerd in het buitenland. Dit onder de verantwoordelijkheid van Alcomij en Hoza. Ook recycling van niet her te gebruiken delen is belangrijk onderdeel van dit plan.

Op dit moment is de ontwikkeling van de stapelwagen grotendeels afgerond en worden prototypen gemaakt door Alcomij en Hoza. Deze prototypen zullen worden getest in de werkprocessen en de transportsystemen van FloraHolland. Dan wordt na gegaan of ze voldoen aan de hoge eisen voor de logistieke performance eisen en operationele hanteerbaarheid. Ook zaken als stapelbaarheid van lege stapelwagens voor efficiënt transport behoort bij de testen. De testen kunnen nog aanleiding geven tot verandering van de prototypen.

Naar verwachting wordt begin 2009 het raamcontract met Alcomij en Hoza getekend. Zij zullen daarna starten met het inrichten van de specifieke productiestraten die benodigd zijn voor de modificaties. Ook wordt er dan gestart met de productie van een zogenaamde test-serie. Deze test-serie zal ook beschikbaar zijn voor testen door andere gebruikers. Na goedkeuring van de test-serie kan er worden gestart met de grootschalige productie en modificatie.

11 december as staan in Naaldwijk de prototypen op de Algemene Ledenvergadering van FloraHolland. In het begin van 2009 zijn de prototypen te bekijken op de vestigingen.

Klik hier voor meer informatie over de nieuwe stapelwagen. Zie het origineel


Fotobijschrift: Vooraan Rien Scholing en Jacco van Dijk, leden van het projectteam `1 kar' van FloraHolland, samen met Klaas Oolders Alcomij
- (rechts achter), Theo Sanders Hoza (links achter) bij een prototype van de nieuwe stapelwagen.