Ingezonden persbericht


Meer onderwijs, winkels en terrassen achter station HS

Laakhavens Hollands Spoor wordt onderwijscampus

Deze week stelde het college van burgemeester en wethouders de uitgangspunten vast voor de herontwikkeling Leeghwaterplein en Leemansplein. De gemeente wil dit nog braakliggende terrein in Laakhavens benutten voor de komst van o.a. een onderwijsinstelling, studentenwoningen, winkels en horeca. Deze mix aan voorzieningen zal bijdragen aan het beoogde campusgevoel achter Hollands Spoor, met de bijbehorende levendigheid.

Wethouder Norder van Bouwen en Wonen blikt enthousiast vooruit: 'In de toekomst moet Laakhavens achter Hollands Spoor voor de student een dynamische ontmoetingsplek worden waar eigenlijk alles gebeurt wat te maken heeft met hoger onderwijs en wonen; waar cafés en winkels ook na de college-uren zorgen voor levendigheid en gezelligheid. We mikken daarbij ook op internationale studenten'

Onderwijscampus

De gemeente wil een grote internationale onderwijsinstelling aantrekken om zich te vestigen op het terrein van het Leeghwaterplein. De uitgangspunten voor het Leeghwaterplein en Leemansplein sluiten perfect aan op de realisatie van een heuse campus in Laakhaven. In het gebied zijn al onderwijsinstellingen gevestigd zoals de Haagse Hogeschool en ROC Mondriaan. Ook zijn er studentenwoningen en opent volgend jaar de roeivereniging Pelargos een eigen botenloods op het Laakkanaal. Uitgangspunten voor het gebied zijn verder dat er meer studentenwoningen in dit gebied zullen verrijzen, afgewisseld met commerciële ruimte , horeca en een goede invulling van de openbare ruimte

Openbare ruimte

Vanaf het station Hollands Spoor komt een looproute die over het Johanna Westerdijkplein, langs de Haagse Hogeschool rechts afbuigt via het Stamkartplein naar het nieuw te ontwikkelen gebied en Megastores. Ruimte voor commerciële functies in de plint van de aangrenzende gebouwen zullen zorgen voor meer levendigheid. De parkeergarage van Q-park zal zijn ingang aan het Leeghwaterplein houden. Het daarachter gelegen Leemansplein leent zich perfect voor een invulling als stadstuin. Met zijn gunstige ligging ten opzichte van de zon zal het een rustige tegenhanger vormen van de drukke looproute over het Johanna Westerdijkplein.

Fases

De gemeente heeft een aantal fases en ruimtelijke modellen opgenomen als uitgangspunten voor herontwikkeling. Met de vaststelling van deze uitgangspunten heeft het college het licht op groen gezet om in 2009 fase 1 uit te werken tot een projectdocument, waarin de stedenbouwkundige en financiële randvoorwaarden worden vastgelegd. Fase 2 kan pas worden uitgevoerd als het Rode Kruis, met haar kantoorgebouw aan het Leeghwaterplein, besluit naar elders te verhuizen.

U kunt de Nota van Uitgangspunten Leeghwaterplein/Leemansplein vinden op www.denhaag.nl


- - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Noot voor de redactie,