Gemeente Rotterdam

Nr. 217
5 december 2008

Rotterdamse Stijl, kwaliteitsstandaard voor buitenruimte

De kwaliteit van de Rotterdamse buitenruimte is de afgelopen 20 jaar flink verbeterd. Pleinen, straten en parken zien er beter uit. Een verbeterslag kan worden gemaakt in de samenhang in de hoeveelheid verschillende materialen en inrichtingselementen die worden gebruikt. Om tot samenhang, herkenbaarheid en eenduidigheid van de buitenruimte te komen, heeft de gemeente Rotterdam de Rotterdamse Stijl ontwikkeld. Deze is vastgelegd in het Handboek Rotterdamse Stijl.

Met de Rotterdamse Stijl zet de gemeente Rotterdam samen met externe partijen in op een hoge kwaliteit van de openbare ruimte. Dit sluit aan op de ambitie uit de 'Stadsvisie 2030'. Ervaringen in andere grote steden wijzen uit dat een goede openbare ruimte een belangrijk onderdeel is van een wervend woon- en werkklimaat.

Van visie naar toolkit
Het Handboek Rotterdamse Stijl biedt ontwerpers en beheerders richtlijnen en een selectie van materialen voor de inrichting van de openbare ruimte. De richtlijnen beschrijven inrichtings- en beheerprincipes per gebied en lijn. In een toolkit staat beschreven welke bestralingsmaterialen en welk straatmeubilair binnen de Rotterdamse Stijl standaard worden. Het handboek is een eerste versie en zal in samenwerking met de deelgemeenten nog verder worden uitgewerkt en verfijnd. Met het bureau NPK Design wordt een lijn voor het straatmeubilair ontwikkeld. Aan de Rotterdamse Stijl wordt ook nog een lichtvisie en een bomenstructuurvisie toegevoegd.

Centrumstijl
Een apart onderdeel van de Rotterdamse Stijl is de Centrumstijl, die uitsluitend gericht is op het stadscentrum en de specifieke situaties en materialen die daar op van toepassing zijn. Voor het centrum wordt ingezet op gebruik hoogwaardige materialen voor o.a. bestrating en straatmeubilair, het reduceren van overbodige elementen, intensiever gebruik van de ondergrondse ruimte om de bovengrondse ruimte te ontlasten en het mogelijk maken van innovaties op het gebied van energiereductie en stedelijke waterbeheer. Dit moet leiden tot een aantrekkelijk straatbeeld van het centrum waarin rustpunten, groene plekken te vinden zijn van internationale allure en met een goed verblijfsklimaat.

Zichtbaar
De Rotterdamse Stijl wordt in nauwe samenwerking met de deelgemeenten uitgerold. Om de Rotterdamse Stijl zichtbaar te maken is er door het college tien miljoen euro beschikbaar gesteld voor 2009. Het budget wordt ingezet om in de bestaande stedelijke en deelgemeentelijke onderhoudsplannen de Rotterdamse Stijl door te voeren. Hierdoor wordt de Rotterdamse Stijl op verschillende plekken in Rotterdam zichtbaar. De Rotterdamse Stijl is al zichtbaar in bijvoorbeeld Park Zestienhoven, Laan op Zuid, Westersingel en Wilhelm Tellplaats in Hoogvliet.

noot voor de redactie/