Ingezonden persbericht


Christiane Amanpour onderzoekt genocidepraktijken in Scream Bloody Murder

Zaterdag 6 december om 21.00 uur

In het kader van de 60e verjaardag van de Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide van de Verenigde Naties brengt CNN's correspondente Christiane Amanpour de documentaire 'Scream Bloody Murder'. Deze uitgebreide documentaire van twee uur onderzoekt de steeds terugkerende genocidepraktijken overal ter wereld en toont de aangrijpende verhalen van individuen die getuige waren van dit soort wreedheden en de internationale gemeenschap hebben opgeroepen actie te ondernemen.

In 'Scream Bloody Murder', verdiept Amanpour zich in etnische zuiveringen in Armenië, in de Holocaust en de systematische terreur en geweldplegingen in Cambodja, Rwanda, Irak en Darfur.

Het verleden als proloog

Raphael Lemkin, een Poolse Joodse advocaat ontsnapte ternauwernood aan de Holocaust, maar zijn ouders en 40 andere leden van zijn familie kwamen om. In de veertiger jaren bedacht Lemkin de term 'genocide', verwijzend naar de opzettelijke en systematische destructie, geheel of gedeeltelijk, van een etnische, raciale, religieuze of nationale groep. Lemkin lobbyde bij de toenmalige VN voor een internationale conventie waarin naties werden opgeroepen om genocide te voorkomen en te stoppen. Zijn doel werd bereikt in 1948, met de afkondiging van de Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide.

Lemkin had gehoopt dat de internationale gemeenschap kon voorkomen dat er ooit weer genocide zou plaatsvinden, maar hij, en ook andere activisten, ontmoetten vooral onverschilligheid en weerstand. 'Scream Bloody Murder' gaat over hun verhalen en wat de mensheid daarvan kan leren.

Cambodja

Slechts een generatie na Lemkin, probeerde Vader François Ponchaud, een katholieke missionaris in Cambodja, de wereld te attenderen op de martelingen en massa executies van het wrede Rode Khmer regime. Ponchaud publiceerde artikelen, een boek en riep zelfs de vergadering van de VN op om tot actie over te gaan en het moorden te stoppen. "Niemand geloofde ons," vertelt Ponchaud aan Amanpour. "Niemand verdedigt mensenrechten. Regeringen zijn koude kikkers die alleen naar hun eigen belangen kijken."

In minder dan 4 jaar was het bewind van de Rode Khmer verantwoordelijk voor de dood van bijna twee miljoen mannen, vrouwen en kinderen - een kwart van de bevolking van Cambodja.

Irak, Bosnië en Rwanda

In de jaren tachtig bestookte de Irakese president Saddam Hussein Irakese Koerden met gifgas, waarbij tienduizenden gedood werden. In 'Scream Bloody Murder', toont Amanpour Amerikaanse overheidsdocumenten waaruit blijkt dat de regering Reagan sancties tegen Irak tegenhield om het land als bondgenoot te krijgen tegen Iran in 1988. Amanpour vraagt aan regeringsvertegenwoordigers uit de vroegere Reagan regering, waaronder voormalig Secretary of State, George Shultz, wie destijds eigenlijk de beslissingen nam.

Amanpour keert terug naar het voormalig Joegoslavië waar zij in de 90-tiger jaren verslag deed van de etnische zuiveringen gericht tegen moslims door Serviërs, een slachtpartij die plaatsvond onder het oog van de gehele wereld. Zij beschrijft de inspanningen van Richard Holbrooke - destijds een privé persoon die later een van de meest invloedrijke adviseurs van President Clinton werd - om de regering Clinton ervan te overtuigen dat militaire inzet noodzakelijk was om de agressoren, de Bosnische Serviërs, te stoppen. Het duurde drie jaar, inclusief de massaslachting van 8.000 moslimmannen en jongens in het stadje Srebrenica, om dit duidelijk te maken en steun van de VS te krijgen om de etnische zuiveringen te stoppen.

Ook wordt in 'Scream Bloody Murder' Holocaust overlevende en Nobel Peace Laureate winnaar Elie Wiesel geïnterviewd, die in 1993, tijdens de openingsceremonie van het US Holocaust Museum, publiekelijk aan de zojuist gekozen President Clinton vroeg om te interveniëren in Bosnië.

Amanpour keert terug naar Rwanda, waar in 1994 grootschalige genocide plaatsvond met de massamoorden op honderdduizenden Tutsis door de Hutu milities. De wreedheden achtervolgen nog steeds de gepensioneerde Canadese Luitenant Generaal Romeo Dallaire. Destijds was hij bevelhebber van de VN vredestroepen in Rwanda en waarschuwde hij in een vroeg stadium over de op handen zijnde humanitaire tragedie.

Dallaire werd verboden militaire actie te ondernemen om de wreedheden te voorkomen, die uiteindelijk het leven kostten aan 800.000 mensen. Hij werd door zijn meerderen gesommeerd Rwanda te verlaten, vertelt hij Amanpour: "Ik weigerde een wettelijk bevel. Maar het was immoreel."

Voormalig VN Secretaris-generaal Kofi Annan en voormalig VS Veiligheidsraadadviseur Anthony Lake bediscussiëren de fouten die zijn gemaakt in Rwanda, en de huidige Rwandese President Paul Kagame vertelt Amanpour dat de wereld onverschillig stond tegenover het lot van zijn land.

Darfur

'Scream Bloody Murder' besluit met een reportage van Amanpour over wat nu al beschouwd kan worden als de eerste genocide in de 21e eeuw - Darfur. Zij interviewt Dr. Mukesh Kapila, de voormalige VN topfunctionaris in Soedan, die meent: de VN is niet in staat om zijn leden te bewegen actie te ondernemen, zelfs niet wanneer het geconfronteerd wordt met massamoorden.

Mensenrechtengroeperingen blijven echter aandacht vragen voor de wreedheden in Darfur, en activisten overal ter wereld voeren campagne om de schrijnende toestand van hun mensen onder de aandacht te brengen via internet. Het is te hopen dat zulke inspanningen zorgen voor een blijvende internationale druk en voortdurende aandacht van de wereld om daar waar nodig in te grijpen.

'Scream Bloody Murder' duurt 2 uur en wordt uitgezonden op:

Zaterdag 6 december om 13.00 uur en 21.00 uur


---

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht