GroenLinks

Vijf kandidaten voor lijsttrekkerschap GroenLinks bij Europese verkiezingen

Vijf mensen hebben zich kandidaat gesteld om de GroenLinks-lijst bij de Europese verkiezingen aan te voeren. Het gaat om Alexander de Roo, Bas Eickhout, Judith Sargentini, Niels van den Berge en Tineke Strik. De leden van GroenLinks kunnen in januari via een referendum kiezen wie van hen lijsttrekker wordt voor de Europese Verkiezingen op 4 juni 2009.

Eickhout,Sargentini en Strik waren door de kandidatencommissie geschikt bevonden om het lijsttrekkerschap te vervullen. De beide andere kandidaten, De Roo en Van den Berge, zijn door de commissie voorgedragen voor de rest van de lijst.

Bas Eickhout (32, Utrecht) werkt bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en was voorzitter van de Europawerkgroep van GroenLinks. Judith Sargentini (34, Amsterdam) is fractievoorzitter van de Amsterdamse raadsfractie en daarnaast werkzaam als consultant voor Eurostep, een samenwerking van progressieve ontwikkelingsorganisaties in de EU.

Tineke Strik (47, Oosterbeek) is lid van de Eerste Kamerfractie en werkt als onderzoeker bij het Centrum voor Migratierecht aan de Radboud Universiteit. Alexander de Roo (53, Oosterbeek) is momenteel werkzaam als senior adviseur milieu en water bij de provincie Gelderland en was van 1999 tot 2004 al lid van het Europees Parlement. Niels van den Berge (23, Tholen) werkt als beleidsmedewerker milieu van de huidige GroenLinks-delegatie in het Europees Parlement en was bestuurslid van de GroenLinkse jongerenorganisatie DWARS.

De leden van GroenLinks kunnen van 11 januari tot 2 februari in een referendum kiezen wie van de vijf kandidaten de lijsttrekker wordt. De overige kandidaten op de lijst worden gekozen op het ledencongres op 7 maart 2009. Het congres bepaalt de volgorde van de kandidatenlijst; de kandidatencommissie had de opdracht om een 'geschiktheidsoordeel' te geven voor het lijsttrekkerschap en de overige (verkiesbare) plaatsen op de lijst.

De kandidatencommissie draagt voor de overige verkiesbare plaatsen de volgende mensen voor (in alfabetische volgorde): Alexander de Roo, Dirk van den Bosch (32, Zoeterwoude), Harald Boerekamp (32, Brussel), Marije Cornelissen (34, Amsterdam), Niels van den Berge en Peter Custers (59,Leiden).

Het volledige advies van de commissie met uitgebreide beschrijvingen van de kandidaten en informatie over de interne kiesprocedure is te lezen op http://verkiezingen2009.groenlinks.nl