Keurslagers liegen over ziek blank kalfsvlees (met geheime camera)

06/12/2008 18:40

Stichting Wakker Dier

(vanavond in Kassa)

Uit undercover onderzoek van Wakker Dier blijkt dat keurslagers hun klanten massaal voorliegen over blank kalfsvlees. Van de 52 onderzochte keurslagers geeft slechts één op de drie keurslagers toe dat blank kalfsvlees blank wordt door de dieren op een ijzerarm dieet te zetten. Door het dieet krijgen de dieren bloedarmoede. De slagers - die werden gefilmd met een geheime camera - bleken zeer creatief met liegen over de oorzaak dat kalfsvlees zo blank is:


- 'Dan krijgen ze weinig zonlicht en dan blijven de spieren blank'


- 'Bij blank kalfsvlees lopen ze lekker in de wei'


- 'Beweging .. hoe meer een beest beweegt hoe roder het vlees zal zijn'


- 'ligt aan de voeding ... Als je een koe alleen maïs in het voer geeft wordt het geel'


- 'Blanker ... door meer ruimte ...'


- 'Ze krijgen allemaal licht voer ... maïs ... melk ... gras'


- 'Wordt spul voor gebruikt, soort hormoonpreparaat om kalfsvlees blank te krijgen'


- 'Dan doen ze iets bij het voer'


- 'Ras, is gewoon een ander ras'


- Bloedarmoede? 'Er zijn best wel kalfjes die bloedarmoede krijgen daardoor maar dat is geen aangesmeerde ziekte', 'Dat gebeurt in Nederland niet', 'dat mag allemaal niet meer', 'dat weren ze uit de winkel', 'gewoon een fabeltje om mensen van alles wijs te maken'

De Keurslagers hebben als hoofdleus 'verstand van lekker vlees' maar blijken bij navraag over de bloedarmoede ineens niet meer precies te weten hoe het vlees wordt gemaakt. Van de 52 Keurslagers geven slechts 19 slagers (37%) toe dat veel kalveren bloedarmoede hebben, daarvan ontkennen 13 slagers weer dat zij dat vlees met bloedarmoede zelf verkopen. 23 Keurslagers (44%) ontkennen de bloedarmoede glashard. 10 Slagers (19%) geven ontwijkende antwoorden. De onderzochte Keurslagers waren oa. gelegen in Amsterdam, Amstelveen, Arnhem, Eindhoven, Utrecht en Amersfoort.

Eén miljoen kalfjes worden jaarlijks met een ijzerarm dieet bewust ziek gemaakt, uitsluitend om een blank kleurtje aan het vlees te geven. De kalveren hebben een bloedwaarde (hemoglobinegehalte) van 5 terwijl gezonde kalveren tussen de 7 en 10 hebben. Europese wetenschappers concludeerden dat met een bloedwaarde onder de 6 sprake is van: 'anaemia levels that are associated with poor welfare because normal activity is difficult or not possible and other functions are impaired '. De toonaangevende kalvermelkfabrikant Denkavit stelt hierover: 'Als je het met mensen vergelijkt: met de waarde van vijf millimol kom je het ziekenhuis niet uit.'

Stichting Wakker Dier voert momenteel een meerjarencampagne om één miljoen kalfjes te verlossen van bloedarmoede. De campagne richt zich op horeca, supermarkten en slagers. De bloedarmoede bij kalveren is typisch Nederlands dierenleed: Nederland is de grootste exporteur ter wereld van blank kalfsvlees. De Nederlandse firma Van Drie is de wereldmarktleider in kalfsvlees. In Nederland wordt kalfsvlees veel in restaurants gegeten en in toenemende mate ook in supermarkten verkocht. De consumptie stijgt al jaren.

De grote welzijnsproblemen die aan blank kalfsvlees kleven zijn:


- Om het vlees blank te kleuren krijgen de kalveren ijzerarm voer wat tot bloedarmoede leidt.


- De kalveren worden gelijk na de geboorte bij de moederkoe weggehaald.


- 600.000 kalfjes worden jaarlijks op jonge leeftijd op lange afstandstransport gezet naar Nederland; onder andere uit Polen en Litouwen.


- Tot een leeftijd van 8 weken staan de kalfjes alleen in een box.


- Daarna komen de kalfjes in krappe kale groepshokken zonder stro, staand in hun eigen stront.


- Een blank kalf komt haar leven lang niet in de wei. Een hap gras zou haar vlees namelijk een gezond rood kleurtje geven.

In de kalfsvleescampagne wil Wakker Dier hetzelfde bereiken als bij de biggencastratie- en legbatterijcampagne. Door gerichte company campaigning zijn alle supermarkten en het merendeel van de verwerkende industrie overgestapt van eieren uit de legbatterij naar scharreleieren. De castratiecampagne leidde ertoe dat alle supermarkten vanaf 2009 geen vlees meer verkopen van biggetjes die onverdoofd zijn gecastreerd. De bloedarmoede zal centraal staan in de kalfsvleescampagne. De campagne zal moeten opboksen tegen de kalfsvleespromo-campagne van de veesector die recent 3 miljoen subsidie van de EU kreeg.

Jaarlijks worden in Nederland anderhalf miljoen kalfjes vetgemest voor kalfsvlees. Driekwart daarvan heeft bloedarmoede. Omdat er onvoldoende kalfjes op Nederlandse melkveebedrijven worden geboren, worden jaarlijks 600.000 pasgeboren kalfjes geïmporteerd; de laatste jaren steeds vaker uit vergelegen landen als Polen en Litouwen. In Engeland zijn dierenbeschermers, supermarkten en boeren overeengekomen te stoppen met kalverexporten naar Nederland, vanwege het grote dierenleed in ons land. De kalveren voor het blank kalfsvlees worden in standaardhokken gehouden; de eerste acht weken alleen, daarna in krappe groepshokken. Een paar veebedrijven produceren onder label 'Peter's Farm' waarbij de dieren wel meer ruimte hebben maar nog steeds bloedarmoede. Een vierde van de kalfsvleesproductie is tegenwoordig 'rosé'vlees. Hiervoor geldt hetzelfde kalverleed als de blanke kalveren, exclusief de bloedarmoede. Er is in Nederland één biologisch kalverbedrijf: Boon in Ede. Daar lopen de gezonde kalfjes lekker buiten in de wei zodat het vlees een gezonde rode/roze kleur heeft.





http://www.wakkerdier.nl/




Stichting Wakker Dier