Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

PvdA Noord-Holland roept op tot extra investeringen in het openbaar vervoer

"Effectenonderzoek bij de invoering van kilometerheffing"

Wanneer de kilometerheffing wordt ingevoerd, moet ook het openbaar vervoer worden uitgebreid. Dat stelt PvdA-statenlid Gohdar Massom. Deze week beantwoordden Gedeputeerde Staten van Noord-Holland schriftelijke vragen van de PvdA over een proef met beprijzing.

De PvdA is voorstander van het anders beprijzen van wegverkeer via een kilometerheffing, maar vindt het belangrijk dat een proef hiermee op een zorgvuldige manier wordt gehouden. Er moeten geen negatieve effecten door bijvoorbeeld sluipverkeer ontstaan. Massom: "Alleen kilometerheffing is bovendien niet voldoende om de files en schadelijke emissies te bestrijden. Wanneer de auto in de spits duurder wordt moeten er ook alternatieven beschikbaar zijn. Extra investeringen in het openbaar vervoer zijn daarom noodzakelijk".

Ook Gedeputeerde Staten van Noord-Holland achten de uitbereiding van het openbaar vervoer noodzakelijk bij de invoering van kilometerheffing. Dat schrijven zij in beantwoording op de schriftelijke vragen. Maar de minister van Verkeer en Waterstaat heeft daar nog geen geld voor beschikbaar gesteld.

Daarom roept de PvdA Gedeputeerde Staten op om bij de minister van Verkeer en Waterstaat aan te dringen op extra investeringen in het Noord-Hollandse openbaar vervoer. Massom: "De treinen in de Randstad hebben nu al in de spits de maximale capaciteit bereikt. Bovendien moeten extra buslijnen aangelegd en bestaande lijnen verbeterd worden. Ook moeten in de metropoolregio Amsterdam meer P+R terreinen aangelegd worden".

Volgens de PvdA is nu nog onduidelijk wat voor gevolgen de invoering van kilometerheffing heeft voor het openbaar vervoer, verkeerseffecten, ruimtelijke patronen en maatschappelijke knelpunten. Daarom pleit de PvdA voor een effectenonderzoek voor Noord-Holland voordat met de definitieve invoering van kilometerheffing gestart wordt in 2011.

*** EINDE PERSBERICHT ***