Demonstratie voor het recht op abortus


6 december, 13.30 Dam, amsterdam

AMSTERDAM, 20081203 -- Op 6 december 2008 demonstreren wij in Amsterdam voor het recht op abortus voor iedere vrouw. Wij geloven dat ieder meisje en elke vrouw in vrijheid moet kunnen kiezen haar zwangerschap af te breken, zonder druk te moeten ondervinden van buitenaf en met gepaste hulp. Onze overtuiging is dat ieder mens moet kunnen leven in vrijheid en het recht op zeggenschap over het eigen lichaam is daar een belangrijk aspect van.

Het recht op abortus bestaat nog steeds in veel landen ter wereld niet of onder zware beperkingen. Ook een heel aantal lidstaten van de Europese Unie behoort tot deze groep. In bijvoorbeeld Ierland en Malta is abortus verboden, in Polen en Portugal is deze slechts in zeer uitzonderlijke omstandigheden toegestaan.

Onze demonstratie vindt plaats juist op 6 december omdat diezelfde dag de streng-christelijke organisatie 'Scheeuw om Leven' een anti-abortus demonstratie loopt door de stad. 'Schreeuw om Leven' stelt dat er vanaf het moment van bevruchting sprake is van menselijk leven en derhalve abortus een schending van het recht op leven van de ongeboren vrucht is. Behalve het feit dat deze bewering pertinent onjuist is gaat 'Schreeuw om Leven' totaal voorbij aan de oorzaken van zwangerschap en de reden van het afbreken hiervan.

Ook op politiek vlak rommelt het. In Nederland is abortus is sinds de vroege jaren '80 van de vorige eeuw wettelijk gereguleerd. Met het aantreden van de Christen Unie in het huidige kabinet werd het recht op abortus door deze partij opnieuw op de politieke agenda geplaatst met het doel dit recht sterk in te perken. Organisaties zoals 'Schreeuw om Leven' en VBOK (Vereninging ter Bescherming van het Ongeboren Kind) voelen zich hierdoor gesterkt hun betuttelende, conservatieve standpunten in de samenleving te propageren.

Wij geven op 6 december een tegengeluid. Het recht op abortus moet worden beschermd tegen conservatieve groeperingen en politieke partijen die proberen deze verworvenheid van ons af te pakken.
we verzamelen vanaf 13.30 op de Dam in Amsterdam.

Handen af van het recht op abortus!
Keuzevrijheid voor elke vrouw wereldwijd!





Ingezonden persbericht