Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Multi Culti Cooking Contest

7 december 2008 Hilton Amsterdam

Finale Multi Culti Cooking Contest in Hilton Amsterdam

Op 7 december 2008 nemen de winnaars van de Multi Culti Cooking wedstrijden in Noord-Holland het tegen elkaar op in het Amsterdamse Hilton hotel. Op deze dag krijgen de 15 winnende groepjes van verschillende schooltypes (VMBO t/m gymnasium) aanvullende opdrachten op het gebied van vormgeven, koken en presenteren Het geheel moet resulteren in een overtuigende culinaire wereldreis op 700 vierkante meter in het Hilton. De leerlingen presenteren hun land aan 200 gasten (ouders, familie en docenten) en een vakjury.

De winnaars krijgen een spannende "Hollandse" prijs.

Multi Culti Cooking

Multi Culti Cooking is een project voor scholieren uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs, waarbij het gaat om het bereiden én presenteren van het meest originele en lekkere recept uit een ándere eetcultuur dan waar de kinderen zelf vandaan komen. Dit project speelt zich af binnen de school in de vorm van (het toewerken naar) een wedstrijd op school. Het is volledig geïntegreerd in een vakoverstijgend lesprogramma voor de Onderbouw van het Voortgezet Onderwijs (VWO, HAVO, VMBO).

Multi Culti Cooking Contest

Dit jaar voeren wij het project Multi Culti Cooking uit op 15 scholen uit Amsterdam en Noord-Holland. Van deze scholen gaan de winnaars (groepjes van 6 leerlingen met elk een eigen land) het tegen elkaar opnemen op 7 december 2008 in de Multi Culti Cooking Contest. De winnende groepjes presenteren o.a. Turkije, Egypte, Ghana, Frankrijk, Indonesie en Vietnam.

Op deze dag gaan ze zich met behulp van allerlei workshops nog eens extra verdiepen in de cultuur. Deze workshops worden gegeven door koks van het Hilton, acteurs en beeldend kunstenaars (in samenwerking met Kunstenaars & Co).

Uiteindelijk presenteren de leerlingen hun land aan een vakjury met Jonah Freud (Kookboekhandel), Sharida Mohammed Joesoef (Nederlandse Moslim Omroep), Roberto Payer, (Hilton Amsterdam) en Uriah, acteur en komediant. De middag wordt gepresenteerd door Abdellah Dami presentator van NMO Meeting Point.

Achtergrond

Het project heeft als motto; Liefde gaat door de maag! En de wedstrijdformule stimuleert dat jongeren hun uiterste best doen om een andere eetcultuur te leren kennen en een heerlijk gerecht uit die cultuur op tafel te presenteren. Hierdoor krijgen ze meer oog voor de vele kleurrijke, culinaire tradities in multicultureel Nederland. Ook bevordert het de belangstelling en waardering voor andere culturen uit de directe leefomgeving van jongeren.

Aanleiding

Aanleiding voor dit project vormt het toenemende wij-zij denken in onze veelkleurige samenleving en de weerslag die dit heeft op de omgangsvormen op scholen. Stichting Hollands Mozaïek richt zich speciaal op jongeren omdat zij nog beïnvloedbaar zijn en zij de toekomst van onze samenleving zijn. Zij wil haar doel onder meer bereiken via het organiseren van wedstrijden in het voortgezet onderwijs. Deze wedstrijd maakt noodzakelijk dat jongeren samenwerken en contacten leggen met mensen uit andere culturen. Bovendien stimuleert het jongeren zich optimaal in te leven in de cultuur van de ander.

Scholen

Van de scholen doen leerlingen in groepjes mee aan deze wedstrijd. De groepjes zijn door de leerlingen zelf samengesteld en gezamenlijk zijn ze verantwoordelijk voor het eindresultaat: de presentatie van een gerecht uit die cultuur, waarbij het leggen van de contacten met mensen uit andere culturen die hun kunnen helpen bij het winnen van de wedstrijd een belangrijk onderdeel vormt. De leerlingen moeten hierbij kiezen uit 28 landen waarvan meer dan 18.000 mensen in Nederland wonen. Uit de enquête die we uitvoeren na afloop van het project op de verschillende scholen blijkt dat leerlingen gestimuleerd en gemotiveerd zijn om zich in andere culturen te verdiepen en dat zij dit ook daadwerkelijk met plezier en interesse hebben gedaan. Bovendien leren de leerlingen niet alleen van het eigen land/cultuur waarin zij zich verdiepten maar ook van de landen van hun medeleerlingen.Vanaf 2009 bieden wij dit project ook aan scholen in heel Nederland aan.

Uitvoering

Het project wordt uitgevoerd door de Stichting Hollands Mozaïek in nauwe samenwerking met scholen in het voortgezet onderwijs in Nederland. Ook zijn er bij dit project vrijwilligers (ouders en gastdocenten) en honderden restaurants en exotische winkels betrokken die de jongeren kosteloos wegwijs maken in de ingrediënten, gerechten en eetgewoontes van diverse culturen.



Ingezonden persbericht