Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 21 november 2008

Wintervaarexcursie langs natuurschoon in de Eilandspolder 'Wieie-oe en karr-karr'

Nederland is een belangrijk overwintergebied voor watervogels. Eén van de meest opvallende wintergasten is de smient, een eendensoort die in de Eilandspolder te zien is. De gids van Landschap Noord-Holland neemt u mee met deze zeer populaire smienten-vaarexcursies op zondag 7, 14 of 28 december van 12.00 tot ca.14.00 uur.

Smienten horen
Hun hoge gefluit herken je meteen, de mannetjes laten een hoog kenmerkend "wieie-oe" horen en de vrouwtjes snorren "karr-karr". De kenmerkende roep heeft ze de bijnaam "fluiteend" gegeven. De smient is makkelijk te onderscheiden van andere eenden. De woerd (mannetje) heeft een typische kastanjebruine kop met een geel voorhoofd. In de vlucht vallen de witte schouders en de groene vleugelspiegels op. Kom naar de natuur dichtbij! U bent van harte welkom.

Het is verstandig om warme kleding aan te trekken en regenkleding mee te nemen. Neem als u heeft een verrekijker mee. Het startpunt is de Werkschuur de Molenaar, Oudelandsdijk 1a ten zuiden van Driehuizen. Aanmelden is noodzakelijk en kan via de InformatieWinkel, 088-006 44 55. De kosten bedragen ¤ 8,00 (beschermers van Landschap Noord-Holland betalen ¤ 5,50 kinderen tot 12 jaar ¤ 3,50).