RTV-Noord-Holland


PERSBERICHT RTV Noord-Holland

2 december 2008

OPERA PIETJE BESTAAT 20 JAAR!

(en pakt uit met veel belcanto)

Op zondag 7 december a.s. treden in het radioprogramma 'Opera Pietje' van RTV Noord-Holland vier solisten op. Het zijn de sopranen Lieve Geuens en Karolina Dvorakova, de alt Ruth Willemse en de tenor Alan Razzak. In deze laatste uitzending van 2008 komen aria's aan bod uit opera's van Donizetti, Catalani, Cilea, Puccini, Mascagni, Saint-Saens en Bizet. Een extra feestelijk uitzending deze keer want het programma bestaat as. zondag 20 jaar!

Zoals gebruikelijk draait Piet Bos, alias Opera Pietje, opnamen uit zijn omvangrijke collectie belcanto-platen. Ook besteedt het programma aandacht aan een recent verschenen cd. Dat is deze keer het album 'My Puccini' van de beroemde sopraan Angela Gheorghiu. Onder luisteraars en bezoekers van het Zaantheater wordt een aantal exemplaren verloot.

Over Opera Pietje:
Sinds 1988 is de Jordanees Opera Pietje, alias Piet Bos, te horen op RTV Noord-Holland. Hij maakte op uitnodiging van de toenmalige redacteur Hans van den Boom (nu AVRO Klassiek) zijn opwachting bij STAD Radio Amsterdam, de omroep die later opging in Radio Noord-Holland. In het programma waren aanvankelijk alleen opnamen te beluisteren van opera's van onder meer Donizetti, Verdi, Bellini en Puccini. In 1991 werden voor het eerst solisten uitgenodigd om live aria's en duetten te zingen. Ook koren en ensembles waren regelmatig te gast. Het publiek kon in de studio en later in het Zaantheater bij de uitzending aanwezig zijn. De honderden solisten, koren en ensembles en de meer dan tweehonderd pianisten die aan het programma hebben meegewerkt staan op de website van Opera Pietje bij Radio Noord-Holland: www.operapietje.rtvnh.nl

Een kleine greep: Marijana Mijanovich, Geerts Smits, Thomas Oliemans, Arnold Bezuyen, Lenneke Ruiten, Hanneke de Wit, Marcel Rijans, Ernst-Daniël Smid, Marianne Blok en Pieter van den Berg.

Opera Pietje probeert al vele jaren het publiek te interesseren voor opera. Hij heeft een grote collectie belcantoplaten en draait regelmatig opnamen van zijn favoriete zangers in cafe's in Amsterdam. Ook organiseert hij concerten in de Amsterdamse stadsdelen Centrum en Westerpark. Het maandelijkse programma op RTV Noord-Holland is enig in z'n soort. Bij de publieke en commerciële omroep bestaat geen radioprogramma waarin opera zo laagdrempelig wordt gebracht. De uitzendingen vinden dan ook een grote weerklank bij de luisteraars. Opera Pietje spreekt vooral luisteraars aan die houden van opera's en operettes die in een herkenbare regie gebracht worden. De afwisseling van belcantoplaten en live-optredens in een ongedwongen sfeer zijn de kenmerken van het programma 'Opera Pietje'.

Provincie eert Opera Pietje met bronzen penning
Opera Pietje kreeg op 2 oktober 2005 de bronzen penning van de provincie Noord-Holland overhandigd. Dat gebeurde tijdens de opname van het gelijknamige radioprogramma van RTV Noord-Holland zondagmiddag in het Zaantheater. Met de uitreiking van de penning eert de provincie personen die iets bijzonders betekenen voor de burgers van Noord-Holland. Gedeputeerde van Cultuur Rinske Kruisinga prees Opera Pietje om het feit dat hij de opera toegankelijk maakt voor een groot publiek, waar maandelijks zo'n dertigduizend luisteraars van genieten. In zijn dankwoord zei Piet Bos dat hij de opera niet op een elitaire, maar op een gemakkelijke manier wil presenteren, zodat hij een groot publiek kan bereiken. In de overvolle foyer van het Zaantheater vond zondag een speciale editie van het programma plaats.

Opera Pietje krijgt Zilveren Anjer van Koningin Beatrix

Opera Pietje kreeg op donderdag 7 juni 2006 de Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds opgespeld. Hij kreeg deze onderscheiding omdat hij zich zijn leven lang verdienstelijk heeft gemaakt voor de operacultuur in Nederland. De Anjer werd uitgereikt op paleis Noordeinde door Koninging Beatrix.

Bezoekers zijn welkom om op zondag 7 december de (feestelijke) opname bij te wonen. Het Zaantheater in Zaandam is open vanaf 11.30 uur. Toegang is gratis.

Radio-uitzending bij RTV Noord-Holland 12.00-14.00 uur Amsterdam e.o. 88.9 FM , 't Gooi 88.7 FM, N-H Noord 93.9 FM. De uitzending is ook te beluisteren via www.rtvnh.nl


---